Ne možeš zamisliti Uskrs bez šunke i jaja? Ove godine isprobaj nešto drugačije i pripremi zdravi uskrsni stol. Donosimo ti veganski uskršnji recept za maslačkovu salatu nakon koje će se cijela tvoja obitelj osjećati lagano i poletno
U uskrsnim običajima puno je simbolike kojom se slavi život, stoga se na trpezi nalaze jela koja podržavaju ideju blagdana. U hrvatskoj kulinarskoj tradiciji uz ovaj blagdan nezaoibilazna su jaja koja se pripremaju na različite načine, bilo da su sastojak u slanom ili slatkom jelu, ili je ono pisanica - dar kojim iskazujemo poštovanje, simpatije, ljubav. Glavno jelo uz ovaj blagdan je šunka, to jest meso, koje se shodno tradiciji, uspješno očuvalo sve do prvih toplih dana proljeća. Ona se konzumira uz mladi luk i rotkvice, prve predstavnike zelenog povrća ovog perioda.
Danas je sve prisutniji odmak od tradicije, ali se duh blagdana nastoji zadržati. S tom idejom osmislila sam i tradicionalnu uskrsnu radionicu kuhanja u Makronovi gdje se prezentiraju veganska jela spravljena prema načelima prirodne kuhinje. Posebno vodim brigu o odabiru namirnica koje su iznimno bogate vrijednim nutrijentima, potrebnima u ovo godišnje doba. U njihovu odabiru važno je naglasiti da su to lako probavljive namirnice, lišene masnoća životinjskog podrijetla.
Osim toga, u slasticama se koriste zaslađivači dobiveni od žitarica ili drugih izvora koji sadrže složene šećere pa se na ovakav način spravljeni slatkiši čuvaju ravnotežu organizma i podržavaju zadravlje. Nakon ovakvog uskršnjeg obroka, ti i tvoja obitelj osjećat ćete se lagano i poletno, ali zadovoljno - baš kao što biste i trebali u proljeće!
Kako svake godine nastojim ponuditi raznobojan i svečan uskršnji stol, na radionici u utorak 30. ožujka od 17 do 20:30 sati pripremat ću terinu sa seitanom, povrtna "jaja", šarenu salatu, Cvitnu tortu i punjenu pletenicu.
Za početak, na sljedećoj stranici pronađi recept za osvježavajuću uskrsnu salatu!
Maslačkova salata
Sastojci:
- 50 gr salate od maslačka (potočarka, rikola)
- 10-ak cjetova maslačka
- 2 mlada luka (narezana na kolutiće)
- 2/3 šalice rotkvica (narezana na kolutove)
- 100 gr dimljenog tofua (narezan na kockice)
- 70 gr tofua (blanširan, drobljen vilicom)
Pročitaj zašto organski tofu čini pizzu zdravijom...
Dresing:
- 1 žlica ulja (tamno sezamovo hladno prešano)
- 2 žlice limunova soka
- sol
Priprema:
Sastojke u salati pomiješati. Prije posluživanja preliti dresingom.
Više info: www.makronova.com