Eko 28. studenoga 2011.

Zeleni izumi za spas planeta Zemlje

Zarulja
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Novi hibridni automobili, ekološke žarulje, solarne ploče i ekološki protupožarni senzor samo su neki od nagrađenih zelenih izuma. Predstavljamo nekoliko zelenih inovacija koje bi trebale pridonijeti spasu planeta Zemlje, prema odabiru portala The Daily Green

Izumiteljstvo je umijeće stvaralaštva i domišljatosti, a kada se radi o ekološkim izumima, ove osobine moraju doseći posebno visok nivo. Ekološki proizvodi podrazumijevaju ono što je dobro za planet i koriste se postojećim izvorima energije i materijala.

Na području prijevoza, ove su se godine pojavili Chevy Volt i Nissan Leaf, dva najistaknutija "zelena" automobila sezone. Chevy je hibridno vozilo, koje može prevaliti 40 do 80 kilometara na litijskoj bateriji. Kad se baterija isprazni do 35 posto, u akciju stupa četverocilindarski benzinski motor, koji uključuje dodatni generator i pruža energiju za dodatnih 300-400 kilometara.

Automobil od recikliranih boca za vodu

Nissan Leaf ima unutrašnjost čije se dvije trećine sastoje od recikliranih boca za vodu. Budući da ga sto-postotno pokreće struja, ne emitira nimalo stakleničkih plinova, a s punom baterijom može prevaliti 170 kilometara.

Pravi je podvig na području cestovnog prijevoza izvela poluprofesionalna ekipa iz West Philly Teama. Momci su proizveli hibridni električni automobil Hybrid X, koji prelazi 42 kilometra s litrom goriva, dokazavši da i samouki majstori mogu nadmašiti visoko obrazovane inženjere.

West Philly Team jedan je od dobitnika Breakthrough Awardsa, nagrade za revolucionarne izume na području tehnologije, koje dodjeljuje revija Popular Mechanics. Mnogi od nagrađenih izumitelja nadahnuli su se prirodom ili su stvorili proizvode prijateljski naklonjene prema okolišu. Predstavljamo ih nekoliko, po odabiru portala The Daily Green.

Među istaknutim proizvodima još je jedan vezan za prijevoz. Motor sa suprotstavljenim klipovima i suprotstavljenim cilindrima djelo je Petera Hofbauera. Radi se o motoru s unutrašnjim sagorijevanjem, koja troši 15 do 50 posto manje energije za isti učinak, a ujedno ispušta manje stakleničkih plinova.

Pametni izumi

Više čiste i jeftinije energije donijet će solarne ploče Solaria, napravljene sa 50 do 70 posto manje silikona od uobičajenih ploča, što će značajno smanjiti troškove krajnjih potrošača.

Philips AmbientLED Bulb je ekološka žarulja, koja troši samo 12,5 Watta struje, a predviđena je da svijetli 25 tisuća sati. Ova bi žarulja trebala zamijeniti standardnu žarulju od 60 Watta.

Ubuduće će odašiljači za mobitele zauzimati mnogo manje prostora, uz mnogo nižu cijenu proizvodnje. Tod Sizer i suradnici iz laboratorija Alcatel-Lucent Bella stvorili su lightRadio Cube, odašiljač za mobilnu telefonsku mrežu veličine Rubikove kocke. Uđe li ova naprava u upotrebu, neće biti potrebno graditi nove odašiljačke stupove za mobilne mreže u gradskim središtima.

Kad smo kod čistoće okoliša, izum Paula Edmistona s fakulteta Wooster obavlja upravo tu zadaću. Edmiston je stakleni prah za višekratnu upotrebu, namijenjen čišćenju toksičnih voda kakva je, primjerice, otpadna voda na područjima gdje izbija prirodni plin.

Čestitamo, ali s obzirom na stupanj industrijalizacije i prenapučenost planeta, izumitelji zelenih i ekoloških uređaja morat će se još više potruditi i donijeti na svijet još mnogo proizvoda koji rade na čistu energiju, daju više, a koštaju i troše manje. 

Ekološki senzor za požare

Sprečavanje požara, osobito u siromašnijim zemljama, sačuvalo bi mnogo života i golemu imovinu koju ti krajevi nemaju u izobilju. Kenija je jedna od zemalja koje su pretrpjele veliku štetu od vatre, a kojoj nedostaje sredstava za tehnologiju protupožarnih alarma. Srećom, jedan je mladi izumitelj iz te afričke države stvorio ekološki senzor za požare, koji bi mogao riješiti ovaj problem.

Ovaj senzor detektira temperaturu koja premašuje toplinu od sunčevog zagrijavanja. U takvom slučaju, spravica unutar senzora aktivira poziv na mobitel u najbližoj vatrogasnoj stanici. Najbolja strana ovog senzora je njegova niska potrošnja – napaja se na pet volta i crpi energiju od sunca.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.