Eko 30. ožujka 2011.

Zelena korizma

Zelenakorizma3-1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Korizma je tradicionalno 40-dnevno kršćansko odricanje u spomen Kristova posta u pustinji. Ako već nisi, iskoristi razdoblje do Uskrsa za jednostavna odricanja kojima ćeš učiniti uslugu okolišu, uz minimalan ili nikakav trošak

Priroda će ti biti zahvalna odrekneš li se toaletnog papira proizvedenog od djevičanskih drvnih vlakana umjesto od recikliranog papira. Potrošnja recikliranog papira smanjuje zagađenje klorinom i štedi ogroman broj stabala i vode potrebnih za proizvodnju papira. Također ti predlažemo da odustaneš od upotrebe papirnatih ručnika i maramica i zamijeniš ih trajnim proizvodima od tkanine.

Reci "ne" katalozima

Kad smo kod papira, svake godine građanima se širom planeta isporuče deseci milijardi prospekata i kataloga, za čiju je proizvodnju potrebno posjeći stotine milijuna stabala i potrošiti stotine milijardi litara vode. Mnogi primatelji nemaju saznanja kako su uopće dospjeli na spisak za primanje tih promidžbenih materijala.

Osim što primljene kataloge možeš odložiti u posebne kontejnere za reciklažu, obavijesti pošiljatelja da ti više ne šalje nikakve tiskane materijale. Neka ti eventualno upućuju reklame e-mailom.

Potrebu za proizvodnjom papira, a i plastike, možeš smanjiti tako da odustaneš od trgovačkih vrećica od tih materijala i pređeš na vrećice za višekratnu upotrebu od pamuka ili od trajne mrežaste plastike. A ako baš nemaš pri ruci takve vrećice, izaberi papirnate umjesto plastičnih, jer se papir barem može razgraditi.

Veliki pritisak okoliš trpi i zbog proizvodnje plastičnih boca za vodu. Izrada jedne takve boce zahtijeva 26 litara vode pa ako si osviještena potrošačica, odrekni se vode u plastičnim bocama, a ako ti treba boca za prenošenje vode ili soka na izlet, nabavi bocu od aluminija ili nehrđajućeg čelika.

Rublje suši na suncu i vjetru

Priroda će ti biti zahvalna i ako rabiš deterdžente koji su napravljeni od biljnih sastojaka i koji su biorazgradivi. Povrh toga što manje zagađuju okoliš, takva sredstva djeluju pri nižim temperaturama vode, čime se štedi energija za zagrijavanje.

Budući da su nastupili topliji dani, opranu odjeću suši samo na balkonu ili dvorištu, a i po ružnom vremenu možeš je izvjesiti na konopce postavljene u kupaonici. Električne i plinske sušilice rublje spadaju među najveće kućne potrošače energije pa ih se isplati odreći.

Kad malo promisliš, svega navedenog možeš se odreći ne samo za korizmu, već i u ostatku godine, jer priroda ljudsku bezobzirnost ne trpi samo u ovih četrdeset dana koji prethode Uskrsu, nego kad god se ponašamo da je naš planet bunar bez dna iz kojeg možemo crpsti vode koliko želimo (i u njega bacati sve što nam ne treba).

Za svoj se opstanak priroda oslanja na osviještene potrošače. Budi jedan od njih i to ne samo u vrijeme korizme.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.