Eko 04. kolovoza 2017.

Korisni savjeti: Zašto je važno kupovati ribu iz održivog ulova?

Foto: Lana Jurić
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Volite pripremati ribu? Znate li kako izabrati onu najbolju, po mogućnosti iz održivog ulova? Zašto je uopće važno kupovati takvu ribu? Odgovore na ova pitanja, neobične recepte i još mnogo više zanimljivosti možete pronaći u WWF-ovom vodiču za proizvode iz ribarstva „Priče iza vašeg tanjura“.

Do 2048. bi ribe mogle potpuno nestati

Vodič je predstavljen prošle godine u hotelu Esplanada u Zagrebu, a svoju podršku dale su Barbara Kolar, voditeljica i Marina Orsag, komičarka. Ribe u morima ima sve manje te ako ne prestanemo s pretjeranim izlovljavanjem do 2048. bi mogle u potpunosti nestati. Kako se to ne bi dogodilo svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF u 11 zemalja EU pokrenula je projekt Fish Forward nastojeći podići svijest o održivom ribarstvu. A kako podržati kupovinu ribe koja dolazi iz održivih izvora od danas baš svi mogu saznati zahvaljujući novom vodiču. Njegovu online verziju pronađite na www.kojuribukupiti.org.
 
Sjećam se knjige Mire Kišpatića iz 1893. koju sam dobila kao poklon, točnije jednog citata: „More je neiscrpan izvor ribe i ljudi ju nikada neće do kraja iscrpsti“. Samo 123 godine kasnije sva svjetska ribarstva su u kolapsu. Mediteran i Jadran, nažalost, čeka ista sudbina. Upravo je to razlog zašto postoji ovaj vodič i u njemu smo nastojali istaknuti dobre primjere. U dućanima bi fokus trebalo staviti na održive proizvode iz ribarstva i na taj način educirati ljude. Ako biramo ono što je bolje, s vremenom će toga biti sve više“, rekla je Martina Šubašić, voditeljica komunikacija na projektu Fish Forward.
 
 | Author: Lana Jurić Foto: Lana Jurić
 
Ne moramo se odreći omiljenih specijaliteta da spasimo ribe. Svatko od nas može učiniti nešto za spas riba, a pritom se ne moramo odreći svojih omiljenih specijaliteta. Vodimo računa da naš svakodnevni odabir proizvoda iz ribarstva uvelike utječe na morske resurse i ljude direktno vezane uz ovu gospodarsku granu, osobito iz zemalja u razvoju gdje more često predstavlja jedini izvor hrane i prihoda.

Korisni savjeti i ukusni recepti

WWF-ov vodič ponudit će vam korisne savjete, činjenice i anegdote, uz ukusne recepte poznatih kuhara koji će vas nadahnuti da unesete malo raznolikosti usvoju potrošnju. Pangasisus iz Vijetnama, cipal na francuski način, srdele umotane u listove vinove loze, bakalar, orada, šarun…, neke su od riba koje ćete naći među receptima.
 
Ovaj vodič tek je početak. WWF Adria trenutno radi na pokretanju procesa certificiranja raznih ribarstava diljem Mediterana i na Jadranu kako bismo u ponudi imali ribu iz održivih izvora i pravilnom kupnjom učinili mali, ali važan korak za njihov spas.
 
Ambasadorica WWF-a i stand up komičarka Martina Orsag podržava sve ovakve projekte te priznaje da voli jesti ribu i svima poručuje da jedu raznovrsnu ribu, da budu malo uzbudljiviji u svom odabiru ribica, ako pecaju da male bace natrag
 i da čitaju deklaracije. „Ako pazimo što jedemo i ribice će paziti da ih još dugo imamo za jesti“, kaže Marina.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.