Eko 16. studenoga 2011.

Zašto je važan Svjetski dan toaleta?

Toalet-1
1/3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svjetski dan toaleta svake se godine obilježava 19. studenog, a njime se želi podići svijest o sanitarnim uvjetima i prostorima. Saznaj više o humanitarnoj akciji "Respecting water" te, barem na jedan dan, razmisli o važnosti adekvatnih sanitarnih prostora, racionalnom korištenju vode te vlastitim higijenskim navikama

Neki dani u godini slave se ili obilježavaju na poseban način. Vjerovala ili ne, postoji i jedan svjetski dan koji svake godine 19. studenog podiže svijest o sanitarnim uvjetima i prostorima.

Loši sanitarni uvjeti za velik broj ljudi

World Toilet Organization je neprofitna organizacija koja djeluje od 2001. godine s ciljem osvještavanja javnosti o problemima u sanitarnim sustavima diljem svijeta. Upravo je ta organizacija došla do ideje da 19. studeni bude Svjetski dan toaleta te da služi kao podsjetnik na sanitarne probleme.

Prema posljednjim podacima, čak 40 posto svjetske populacije nema adekvatne uvjete u sanitarnim prostorima. Zato je primarna briga World Toilet Organization-a, stavljajući pitku vodu u drugi plan, kako tim ljudima omogućiti pristup WC-ima.

Unapređenjem sanitarnih uvjeta unapređuje se zdravlje i dostojanstvo ljudi, posebice onih koji žive u sirotinjskim četvrtima i ruralnim područjima. Ekološka sanacija sanitarija reciklažom, također, pomaže očuvanju okoliša.

Trenutno se Svjetski dan toaleta obilježava u 19 zemalja uz podršku 50-tak pratećih događanja. Tako se putem stručnih savjeta i predavanja potiče ljude da obrate pažnju na sanitarne prostore i higijenu. Jedna od tvrtki koja je pronašla način pružanja pomoći onima kojima je to potrebno je i Geberit, tvrtka specijalizirana za sanitarne sustave i uređaje.

Svaka kap vode je važna

U sklopu jedinstvenog projekta pod nazivom "Respecting Water" svake se godine odabiru lokacije diljem svijeta na kojima su potrebne kompletne rekonstrukcije pojedinih sanitarnih prostora. Radi se o područjima pogođenim prirodnim katastrofama te mjestima na kojima izgradnja i održavanje sanitarnih prostora stagnira.

Nakon Kambodže, Indije i Solomonskog otočja za rekonstrukciju sanitarnih prostora odabrana ja Srbija, odnosno Kraljevo. U potresu koji je zadesio Kraljevo 3. listopada 2010. godine uništene su zgrade, dvije su osobe izgubile život, a nekolicina je ranjena. Humanitarni projekt vrijedan 200.000 švicarskih franaka rekonstruirao je sanitarne sustave i toalete dviju osnovnih škola.

Što ti možeš učiniti?

Predvođeni tehničkim savjetnikom i djelatnikom iz ljudskih resursa iz tvrtke Geberit, šestoro mladića i tri djevojke su krajem lipnja stigle u Kraljevo kako bi rekonstruirali sanitarne prostore dviju osnovnih škola.

U dva tjedna rada uspjeli su ponovno podići na noge dio urušenih dijelova, instalirati nove cijevne instalacije i ugradbene vodokotliće te još jednom istaknuti kako se bez adekvatnih sanitarnih prostora bolesti brže šire te veći broj ljudi obolijeva.

Nažalost, velik broj osoba u svijetu ne može niti koristiti toalet dok se drugi razbacuju vodom i ne mare za održavanje čistoće i vlastite higijene. Povodom Svjetskog dana toaleta, koji se obilježava u subotu, 19. studenog, razmisli jesi li bila korektna, pustila vodu za sobom i očistila toalet!

Više info na: www.worldtoilet.org

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.