Eko Miss(ija) bez plastike 12. ožujka 2019.

Zagrebački učenici u petak kreću u štrajk za klimu

Foto: Facebook/Ante Bagarić
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Za 15. ožujak na Europskom trgu najavljen je prosvjed srednjoškolaca za klimu pod nazivom Global Climate Strike For Future. Ovim prosvjedom Zagrebački srednjoškolci pridružit će se globalnom prosvjedu za klimu koji se odvija u 75 zemalja. Kako piše portal Srednja.hr, pokret u Zagrebu predvodi Laura Skala.

Pokret je inicirala šesnaestogodišnja Šveđanka Greta Thunberg koja je na 24. konferenciji stranaka Konvencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (UNFCCC) – COP24 u Poljskoj pred svjetskim vođama rekla kako odrasli svojom nebrigom za klimu i eksploatacijom prirodnih resursa zbog profit kradu mladima budućnost. Pitala je koja je uopće svrha obrazovanja kada vladajući ne slušaju one koji znaju i zašto bi mladi učili kada naučeno neće moći nigdje primijeniti.

Učenici zagrebačkih škola okupit će se u borbi za klimu s ostatkom svijeta u petak 15. ožujka u 12:30 sati na prosvjedu koji će krenuti s Europskog trga i završiti na Markovom trgu. Zemlji je ostalo još 11 godina za smanjenje globalnih emisija za 50% kako bi se zaustavio daljnji rast temperature, a zagrebački učenici kreću u borbu za sebe, našu budućnost i budućnost cijelog svijeta, piše na Facebook stranici School Strike 4 Climate Croatia koju je pokrenula Laura Skala.

Prosvjed učenika podržala je i ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak, koja je za portal Srednja.hr rekla: ‘Važno je i dobro da mladi ljudi imaju stav o klimatskim promjenama koje su neminovno pred nama i da su spremni za to dići glas."

Možda te zanima... 7 načina kako će klimatske promjene utjecati na zdravlje Eko

Prosvjedom želimo potaknuti one koji mogu nešto učiniti

Laura Skala je za 24 sata otkrila: "Prosvjedujemo kako bi smo potaknuli one koji mogu nešto učiniti da spriječe daljnji razvoj globalnog zatopljenja. Situacija je takva da nam je ostalo još 11 godina kako bismo smanjili emisije ugljikova dioksida za 50%. Ako to ne napravimo, temperatura će porasti za više od 1,5 Celzijevih stupnjeva što će dovesti do posljedica koje su nam još nepredvidive."

Pojašnjava kako su posljednice globalnog zatopljenja koje danas vidimo odraz neadekvatnog odnosa prema okolišu otprije četrdesetak godina. "Posljedice sadašnjeg ispuštanja ugljikova dioksida u atmosferu tek ćemo osjetiti. Moramo stoga reagirati odmah, kako kasnije ne bi bilo prekasno" kaže učenica. Prosvjeduju, dodaje, kako bi ljudima pokazali da učine što god mogu ne bi li svijet riješio problem globalnog zatopljenja.

 | Author: Facebook/Ante Bagarić Foto: Facebook/Ante Bagarić

Greenpeace i Leonardo Di Caprio podržali učenike

Da su učenici u pravu, smatra i glumac te ekološki aktivist Leonardo DiCaprio. On je podržao 30.000 belgijskih učenika koji su početkom veljače odlučili ne doći na nastavu, nego izaći na prosvjed.

Možda te zanima... Leonardo DiCaprio donirao 100 milijuna dolara za borbu protiv klimatskih promjena Eko

Greenpeace ističe da postoje brojni primjeri nenasilnih direktnih akcija koje su potaknule promjene u svijetu pa će tako i ova pobuna učenika ući u povijest kao jedna od njih.

Više informacija o prosvjedu na Facebook stranici School Strike 4 Climate Croatia

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.