Eko Eko dom 21. prosinca 2018.

Leonardo DiCaprio donirao 100 milijuna dolara za borbu protiv klimatskih promjena

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tijekom godina klimatske promjene napravile su drastične promjene na našoj planeti. Iako se često zanemaruju, one utječu na svaki aspekt našeg života, kao što je vrijeme, usjevi, okoliš i biljni i životinjski svijet.

U posljednje vrijeme učinci klimatskih promjena pojačani su ljudskim aktivnostima, odnosno pogoršani su čovjekovim djelovanjem. Zabilježeno je da je od 19. stoljeća došlo do porasta prosječne površinske temperature planeta, što je posljedica emisije ugljičnog dioksida. Ipak, borba za spašavanje planete se nastavlja zahvaljujući ljudima kao što je Leonardo DiCaprio.

Leonardo vodi borbu protiv klimatskih promjena 

Većina ljudi poznaje Leonarda kao glumca koji je ukrao srce milijunima obožavateljica u filmu "Titanik". Međutim, glumac je pokazao da je više od toga jer je jedan od najistaknutijih zagovornika zaštite okoliša. Zaklada Leonardo DiCaprio (LDF) osnovana je 1998. godine kada je on imao samo 24 godine. Od tada, zaklada je podržala više od 200 projekata na svakom kontinentu. Iskorištavajući svoj status zvijezde A-liste privukao je pozornost na svjetsku situaciju. Kroz 20 godina djelovanja Zaklade donirao je 100 milijuna dolara.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

It is estimated that #orangutans have lost over 80% of their habitat in the last 20 years, largely due to fragmentation from the palm oil and wood pulp industries. We’ve teamed up with the @janegoodallinst to develop a line of apparel to raise awareness for ape conservation and support teams on the ground working to save this incredible species. All proceeds will benefit ape conservation work by our grantees. Available until Nov. 16th only! Swipe to see more, and follow the link in bio to make your purchase. ..... *LDF and the Jane Goodall Institute do not endorse or support any close proximity or interaction with wildlife. To protect humans and wildlife from disease and other threats, only experts should be handling or interacting with wildlife in this way.*

A post shared by Leonardo DiCaprio Foundation (@leonardodicapriofdn) on

Tijekom proslave 44. rođendana i 20. godišnjice Zaklade, glumac se zahvalio raznim suradnicima na projektima. Dan je bio ispunjen s nekoliko prezentacija te je najavio novu donaciju od 11 milijuna dolara za borbu protiv klimatskih promjena, čime je osobno doprinio 100 milijuna dolara. 

"Bilo da se radi o pojedincima, pokretima ili velikim neprofitnim organizacijama, želimo se usredotočiti na dobivanje kritičnih sredstava za one koji bi mogli imati najveći utjecaj", rekao je DiCaprio na proslavi. 

Očekuje se kako će sredstva biti usmjerena prema pružanju podrške onima koji se nalaze na prvoj crti borbe protiv klimatskih promjena u različitim dijelovima svijeta. Glumac je već pokazao svoju predanost rješavanju ovog problema kroz svoj osobni život. Zainteresiran je za čistu energiju i koristi samo solarnu energiju kad napaja vlastitu kuću, jede vegansku hranu i pokušava štiti ti okoliš na svaki način. Zaklada se također oslanja na čistu energiju u svrhu obilježavanja obljetnice. Također, hrana koja se jede na događajima u potpunosti je veganska jer je Leonardo i snažan pristaša očuvanja divljih životinja. 

Borba protiv klimatskih promjena 

Leonardo DiCaprio može napraviti pozitivne promjene, ali može i svatko od nas. Male promjene u svakodnevnim navikama mogu utjecati na stvaranje razlike. To uključuje i recikliranje starih materijala, smanjenje potrošnje energije ili pronalaženje alternative, pomoću led žarulja, noseći višekratnu bocu vode, uzimanje platnenih vrećica prilikom kupnje i još nekoliko drugih

Također, neke promjene na random mjestu također mogu spriječiti daljnje pogoršanje naše planete: smanjenje otpada na radnom mjestu, vlastita kava i šalica za vodu umjesto jednokratnih čaša i korištenje čiste energije. Moramo sačuvati našu planetu jer je to jedina koju imamo. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.