Eko 22. srpnja 2015.

eNVy room preporuke ljetne odjeće

Env-Uspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Neki se znoje jače od drugih, no ljeti se većinom znojimo svi. Prosječno ljudsko tijelo ima više od 2,5 milijuna žlijezda znojnica. Znojenje je rashladni mehanizam tijela, ali izaziva svrbež i osjećaj ljepljivosti. Posegni za prirodnim materijalima u kojima tijelo lakše 'diše' po vrućini i vlazi i doznaj kakve još materijale preporučuje Vjeko Franetović iz dizajnerskog dvojca eNVy room

Materijali koji rashlađuju

Materijali koji rashlađuju su materijali izrađeni od jedinstvenih vlakana sposobnih prenositi vlagu s unutrašnje strane na vanjsku. Kako se tijelo znoji, ovakva odjeća dopušta vlazi da se prebaci na vanjsku stranu odjevnog predmeta. Lan je najlakši od svih materijala i u njemu ćeš se vjerojatno osjećati najsvježije. Vuna zvuči vruće i iritirajuće, ali organska vuna od merino ovaca meka je i ugodna za kožu. Pomaže u odvlačenju topline od tijela, čime stvara rashlađujući učinak. Popularna je kao materijal za čarape, majice, hlačice, kape i drugo.

Prednosti organskog pamuka

Stopostotni organski pamuk najbolji je ako želiš rashladiti kožu na brzinu. Zrak koji pamuk propušta pospješuje isparavanje znoja, što osvježava kožu. Stoga kupi majicu i kratke hlače od organskog pamuka za laganije napore. Organski pamuk donosi blagodati potrošačima, proizvođačima i okolišu, koje su dovele do eksplozije u industriji organskog pamuka. Zbog mekoće ovog materijala, roditelji sve češće kupuju organsku odjeću, pelene i pokrivače za djecu.

Budući da se proizvodi bez kemikalija, odjeća od organskog pamuka ublažava probleme s disanjem, uzrokuje manje alergija i ugodno miriše. No, pamuk nije najbolja ideja ako se jače znojiš ili se baviš napornijim aktivnostima. Nedostatak pamuka je taj što zadržava višak vlage koja ne ispari s kože. Drugim riječima, ako se znojiš, drugi će to vidjeti na odjeći.

Materijali koje valja izbjegavati

Nisu svi prirodni materijali prikladni za ljeto, primjerice neke smjese pamuka i vune, kao što su samt (rebrasti baršun) i flanel. Iako i svila 'diše', ne može podnijeti stalno vlaženje pa se jako natapa znojem. Pored spomenutih prirodnih materijala, ako se jače znojiš trebaš se kloniti težih sintetskih vlakana. O kojem se god materijalu radilo, nosi široku prostranu odjeću. Tijesna se odjeća lijepi na kožu i onemogućuje porama da dišu, što pospješuje znojenje.

Viskoza i lan za ljeto

Vjeko Franetović iz dizajnerskog dvojca eNVy room za ljeto preporučuje nositi što prirodnije materijale poput viskoze i lana:"Ljeti je najbolje nositi odjeću napravljenu od svih vrsta pamuka, bio on organski ili ne važno je da bude lagane gramaže. Najvažnije je da su materijali prozračni kako bi koža mogla disati, a valja napomenuti i kako ljeti treba izbjegavati tamnije boje kako ne bi dodatno privlačili sunčeve zrake.''

Doznaj kako na ekološki način ukloniti mrlje s odjeće.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.