Eko 16. veljače 2022.

Vlada najavila da će smanjiti stopu PDV-a na higijenske uloške s 25 na 13 posto

Foto: Josip Regovic/PIXSELL Nove mjere Vlade RH za smanjenje stopa PDV-a odnose se i na higijenske uloške i tampone
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Premijer Andrej Plenković i Vlada najavili su novi paket mjere koje bi trebale pomoći u borbi protiv sve većih poskupljenja. Razgovaralo se i o higijenskim ulošcima i tamponima.

Vlada RH odlučila je intervenirati s novim mjerama kako bi spriječila poskupljenja struje i plina koji bi u protivnom mogli narasti za 23 % za stuju, odnosno 79 % za plin. Paket mjera koje je Vlada predstavila na sjednici Sabora vrijedan je 4,8 milijardi kuna. Paket mjera odnosi se na kućanstva, poljoprivrednike i poduzeća. Također se raspravljalo o cijenama tampona i higijenskih uložaka. Stope PDV-a u tom slučaju mogle bi se smanjiti s 25 % na 13 %. 

"S ovim značajno ublažavamo rast cijena plina i struje, rast cijena hrane. Ovaj je paket univerzalan, solidaran i posebno usmjeren na najosjetljivije. On će po treći veliki put pridonijeti i očuvanju radnih mjesta i kupovnoj moći. Očekujemo rast BDP-a, a vidjeli ste prognoze Komisije, imat ćemo dvoznamenkasti rast, ovaj paket mora pridonijeti nastavku tog trenda", rekao je premijer Andrej Plenković.

Plenković je najavio smanjenje PDV-a na plin s 25 % na 5 % što će vrijediti od 1. travnja ove godine do 21. ožujka 2023. PDV na struju, plin i toplinsku energiju će biti isti. Umirovljenici će dobiti i jednokratnu naknadu od 400 do 1200 kuna, a socijalne naknade za električnu energiju i plin povećat će se na mjesečnoj bazi na 400 kuna. Premijer Plenković smatra da je globalni porast cijena nastao zbog covid krize, ali i smanjene proizvodnje plina u Europi. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.