Eko 31. ožujka 2010.

Uživanje u hrani bez grižnje savjesti

Fair-Trade
1/4
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kupovinom organskih proizvoda s Fairtrade oznakom ne pokazujemo svijest samo o svom zdravlju i zdravlju svoje obitelji, nego i odgovornost prema društvu, prvenstveno malim proizvođačima iz zemalja u razvoju, te doprinosimo smanjenju siromaštva u svijetu

Kao alternativa konvencionalnoj trgovini, Fairtrade se javlja 1988. godine. Riječ je o organiziranom društvenom pokretu i tržišnom pristupu čiji je cilj izgraditi partnerski odnos među proizvođačima i krajnjim kupcima te regulirati cijene i uvjete trgovine kako bi se proizvođaču unaprijedila kvaliteta života i ostvarili razvojni planovi.

Pored poboljšanja društvenog standarda u zemljama trećeg svijeta i suzbijanja siromaštva, cilj pokreta je i očuvanje okoliša.

Zarada od Fairtrade proizvoda u stalnom je porastu, čak i sada, unatoč krizi. U 2008. godini Fairtrade proizvodi su u svijetu ostvarili promet od preko 4 milijarde dolara i te je godine Međunarodna organizacija za davanje Fairtrade oznaka objavila procjenu da oko 7.5 milijuna proizvođača i članova njihovih obitelji ima koristi od infrastrukture izgrađene novcem od Fairtrade trgovine, kao i s njom povezanih projekata razvoja lokalne zajednice.

Fairtrade se temelji na proizvodima kao što su kava, banane, čaj, kakao, pamuk, šećer, vino, med, svježe voće, čokolada i cvijeće, a trenutno dvije trećine ukupne Fairtrade proizvodnje čine namirnice organskog podrijetla.

S obzirom na to, većina Fairtrade proizvoda dostupnih u Hrvatskoj može se kupiti upravo u trgovinama u kojima se prodaju organski proizvodi, kao što su supremarketi Garden i trgovine eko proizvoda bio&bio, ali i neki supermarketi.

I ovogodišnji BioFach, najveći svjetski sajam organske hrane, održan u Nurnbergu u veljači, bio je posvećen Fairtrade proizvodnji.

Fairtrade delikatese u Gardenu

U organskom supermarketu Garden ističu kako su svjesni važnosti Fairtrade proizvoda, koji su od početka zastupljeni u njihovoj ponudi. Oni smatraju i pokušavaju svoje kupce educirati da izbor ekološki uzgojene hrane nije samo stvar ukusa, već i odgovornost prema sebi, drugima i prirodi.

Trenutno se među Fairtrade delikatesama u Gardenu nalaze proizvodi tvrtke Ecor: vakumirana kava, vakumirana bezkofeinska kava (100% kvaliteta Arabica) i svježe banane sa Ecuadora.

Tu su i Maestrani čokolade: čokolada s malinama, bijela čokolada s bananom, mliječna čokolada i tamna čokolada s 60% kakaa.

Također bez grižnje savjesti možeš uživati u Sarlotti mini snacku od riže s crnom ili mliječnom čokoladom.

Ledeni čajevi Lissa- čisti zeleni te oni s aromama breskve, limuna ili jasmina - isto dolaze iz Fairtrade proizvodnje, kao i bomboni Baule Volante s okusima Tutti frutti i Tropical.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.