Eko 20. rujna 2019.

Uz povike 'Eko - ne ego' i Hrvati su prosvjedovali za klimu!

1/7
Foto: miss ZDRAVA

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prosvjed za klimu dio je globalnoga štrajka i tjedna akcija za osvještavanje o klimatskim promjenama (od 20. do 27. rujna 2019.), a na sudjelovanje u njemu pozvani su, osim učenika i studenata, bili umirovljenici, ostali građani i sindikati.

 

Prosvjed je održan u Zagrebu, Splitu i Osijeku

U Splitu se prosvjed održao već u 13 sati ispred zgrade Hrvatskog nacionalnog kazališta, na Trgu Gaje Bulata, a u 18 sati prosvjed za klimu održao se i u Rijeci i Osijeku, dok smo mi posjetili onaj u Zagrebu.

 | Author: miss ZDRAVA Foto: miss ZDRAVA

Sudjelovali smo u prosvjedu i pitali građane zašto su ovdje

Prosvjednici su se s Europskoga trga uputili do trga Bana Josipa Jelačića, zatim Ilicom do Mesničke ulice te Strossmayerovim šetalištem do Ćirilometodske ulice i Markova trga. Redakcija missZDRAVE je sudjelovala u prosvjedu i razgovarala s nekoliko građana, predstavnika različitih eko udruga i turistima.

 | Author: miss ZDRAVA Foto: miss ZDRAVA

 | Author: miss ZDRAVA Foto: miss ZDRAVA

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bravo Zagrebe! ✊ #KlimatskiŠtrajk . . @fff_croatia #ClimateStrike #ClimateChange

Objavu dijeli Greenpeace Hrvatska (@greenpeace_croatia)

 | Author: miss ZDRAVA Foto: miss ZDRAVA Mladi se mogu buniti i mogu se boriti za svoju budućnost

"Mi smo turisti i došli smo iz Melbournea. Vidjeli smo naše prijatelje da se pripremaju za prosvjed u Melbourneu, gdje je bilo više od 100.000 ljudi na ulicama pa smo i mi odlučili doći i dati našu podršku prosvjedu za klimu. Sinoć smo večerali pizzu, a danas smo od kartonske kutije u kojoj je ona došla napravili transparent.", izjavili su turisti iz Australije.

Mjere idu prema Saboru i Vladi

"Mladi se mogu buniti i mogu se boriti za svoju budućnost. I mogu napraviti ono najvažnije – glasati za bolje. Mi od prosvjeda nećemo odustati sve dok se određene mjere, koje ćemo danas predati vladi i saboru, ne ispune.", izjavila je jedna od članica inicijative mladih Fridays For Future Croatia. Također je zainteresirane pozvala i na radionicu na kojoj će se moći upoznati ostali članovi inicijative, sutra, u subotu 21. rujna, u 15:30 sati na adresi Frankopanska 1.

Marija Mileta iz Zelene akcije na Markovom trgu poručila je da "moramo biti radikalni zajedno jer jedino tako možemo promijeniti ovaj sustav. Također poručujemo da ne odustajemo!

 | Author: miss ZDRAVA Foto: miss ZDRAVA

Na klimatski prosvjed pozvao je i poznati hrvatski glazbenik Darko Rundek. “Vrijeme je da sjednemo zajedno i informiramo se o pravim mjerama“, poručio je.

Greta Thunberg, mlada švedska aktivistica, koja je pokrenula Pokret mladih za klimu, nadahnuće je za globalni prosvjed koji se održao na svim kontinentima.

"Naša kuća u plamenu" njena je knjiga koja govori o "jednoj obitelji koja se sa svojom osobnom krizom nosi tako što se počinje baviti jednom još većom krizom, krizom našeg planeta". Knjigu je moguće prednaručiti, a kao službeni datum dolaska, u vrijeme pisanja ovoga članka, naveden je 23. rujna 2019. godine.

Možda te zanima... 4 šokantne posljedice klimatskih promjena Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.