Eko 14. rujna 2016.

Uz ovu odličnu inovaciju i ti možeš lako dobivati domaći med

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Do sada najčešći način vađenja meda iz košnica je vrcanje, koje predstavlja jedan od zahtjevnijih poslova u pčelarstvu jer gotovo sav ostali posao pčele odrađuju same. Stoga su Australci Cedar i Stuart Anderson izumili košnicu iz koje med curi na slavinu i time napravili prekretnicu u pčelarstvu.

S ponosom promoviraju svoj izum koji većem broju ljudi, koji nemaju pčelarskog znanja i iskustva, omogućava da uživaju u svježem medu svojih pčela, a bez da u bilo kojem trenutku trebaju otvoriti košnicu. Osim što je vrcanje meda prilično dugotrajan i zahtjevan posao, u njega se prema starim, dostupnim tehnikama trebao uložiti ogroman trud.

Ponosni inovatori i oduševljeni pčelari

Izum ovih Australaca omogućuje da jednostavno uključiš slavinu, baš poput pipe za vodu u kuhinji, i gledaš kako svjež, čisti med direktno iz košnice teče u staklenku. Bez nereda, mukotrpnog posla i što je najvažnije, bez skupe opreme za vrcanje. Ovaj jednostavan postupak je prihvatljiviji i za i pčele koje se na ovaj način ne uznemiravaju. 

Konačno priznali da je i manja količina pesticida opasna za pčele

"Ovo je uistinu revolucija. Možete vidjeti med u košnici te kada je spreman, uzeti ga na ovaj vrlo prihvatljiv i jednostavan način." izjavili su inovatori.

Osim inovatora, oduševljeni su i sami pčelari koji su isporbali ovaj izum. Navode kako su prije trošili sate i sate na vrcanje meda, a ovaj izum je sve pojednostavio i olakšao. 

Samu košnicu nazvali su Flow™ košnica, a ista ima tri modernizirana okvira u sredini koji se nalaze između 4 tradicionalna okvira. Med se vadi iz jednog ili sva tri Flow™ okvira pomoću ventila s crijevom. Ujedno ističu kako je moguće je kombinirati više načina vađenja meda.

Saznaj je li med hrvatskih pčelara ispravan!

Kako Flow™ okviri funkcioniraju?

Okvir Flow™ sastoji se od već djelomično formiranih stanica saća koje pčele nakon umetanja završavaju vlastitim voskom te ga popunjavaju medom. Kao i u svakoj drugoj košnici ili okviru unutar košnice,  kada med sazrije pčele ga poklapaju sa voštanim poklopcima. Uključivanjem funkcije vađenja meda, puem slavine koja pomalo liči na slavinu za vino, stanice koje su vertikalno podjeljene unutar ćelija formiraju kanal što dovodi do toga da med teče prema dolje u teglicu izvan košnice praktički bez ikakvog ometanja pčela. Kada se ćelije isprazne, položaj saća se postavlja u početni, odnosno kao što je i bio prije vađenja meda. Na taj način ga pčele mogu popraviti i eventualno ponovno napuniti medom.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.