Eko 02. studenoga 2012.

Ušteda struje na kućnoj elektronici

Uticnicau
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jesi li znala da televizor, DVD plejer, prijemnik za MaxTV i drugi slični uređaji u domu s prosječnom potrošnjom električne energije troše osam posto struje, a računala, printeri i skeneri dodatnih pet posto? Podešavanjem njihovih postavki uštedjet ćeš dio te struje i - novca

Moderniji televizori imaju vrlo nisku potrošnju u stanju čekanja (stand by), dok stariji modeli i u toj opciji crpe dosta energije. Prebacivanje na stand by bolje je nego pustiti televizor da radi i dok ga ne gledaš, ali najdjelotvornije je potpuno ga ugasiti. Provjeri je li svjetlost ekrana podešena u skladu s uvjetima koji vladaju u sobi. Tvorničke su postavke obično svjetlije nego što je potrebno. Smanjiš li svjetlost ekrana, smanjit ćeš i potrošnju struje.

Treba li ti ogroman ekran?

Ako na televizoru slušaš ugrađeni radio prijemnik, a za to vrijeme ne pratiš i tv-program,  uključi opciju zatamnjenja ekrana, jer i to donosi uštedu. Kad smo kod ekrana, možda te prijateljice nagovaraju da nabaviš plazmu ogromnih dimenzija. Ako ti soba nije veličine restorana, vjerojatno ti neće trebati ekran dijagonale 42 inča. LCD ekran od 34 inča zadovoljit će ti većinu potreba, uz 50 posto nižu potrošnju struje u usporedbi s divovskom plazmom. I drugi uređaji poput DVD-a ili Blue-raya imaju nekoliko nivoa potrošnje, koji se mogu regulirati pritiskom na tipku. Kupuješ li novi uređaj, izaberi model koji ima najbolje opcije za štednju struje - i nauči ih koristiti.

Laptopi su štedljiviji

Što se računala tiče, laptop je znatno ekonomičniji od stolnog računala, jer se sve njegove komponente napajaju iz jednog izvora. Stolna konfiguracija računala s kućištem i zasebnim monitorom troši više od laptopa, a "najgladniji" struje su "debeli" monitori starog tipa s katodnom cijevi. Imaš li stolno računalo, nabavi "tanki" LCD ili LED monitor. Ne samo što zauzima manje prostora, nego i troši oko 100 Kwh manje godišnje.

Koji god tip računala imala, možeš ga programirati da nakon izvjesnog vremena uđe bilo u stanje čekanja, ili u stanje hibernacije. Unesi odgovarajuće postavke u opcije napajanja (na engleskom izborniku to su power options) i spriječi nepotrebnu potrošnju struje. Periferni uređaji koji se spajaju na računalni USB ulaz još su jedan način štednje struje. Zvučnicima s priključkom na USB dovoljan je djelić struje na koju se napaja računalo, za razliku od klasičnih zvučnika koji zahtijevaju vlastiti izvor struje.

Jesi li znao da je više od 57 posto ispitanika barem jednom zarazilo svoje računalo virusom? Pročitaj više na Pametnoj Kuni.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.