Eko Eko dom 01. veljače 2017.

Analiza: svijeće od parafinskog voska vs. svijeće od sojinog voska

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sojine svijeće često zovemo i zelene svijeće, one su odlična zdravija zamjena za tradicionalne parafinske svijeće koje su većinom dostupne na našem tržištu.

Sojin vosak kao i svi biljni voskovi (kokosov, repičin, palmin vosak) nastaje postupkom hidrogenacije sojinog ulja stoga ga baš ne možemo nazvati  “organski”. Ipak, sojin vosak nastaje od biljke soje koja je potpuno prirodni biljni obnovljivi izvor i može se uzgojiti u velikim količinama bez štete za eko sustav, za razliku npr. od parafina koji nastaje iz neobnovljivog izvora (rezervi nafte koja polako nestaje), preradom nafte i sadrži niz kancerogenih tvari.

Upitna kvaliteta jeftinih mirisnih svijeća?

Tek je odnedavno postalo poznato da  tradicionalni parafinski vosak može biti vrlo štetan, osim što nastaje kao nus proizvod naftne industrije, mješa se s raznim aditivima, pa parafinske svijeće emitiraju razne toksine (kao što su benzeni i toluen) i puno čađe koju onda udišemo. To je mnoge ljude motiviralo da pronađu zdravije svijeće.

Mogu li mirisne svijeće biti opasne za tvoje zdravlje?

Vrlo je upitna kvaliteta jeftinih mirisnih svijeća uvezenih primjerice iz Kine koje često kupujemo po trgovačim centrima. Osim što se radi o najlošijem, jeftinom parafinu (parafin inače otpušta jako puno čađe) često se koriste fitilji koji imaju olovnu jezgru (njih koriste veliki proizvođači svijeća, a čak su i zabranjeni u mnogim zemljama). Mnoštvo tokisna odlazi u zrak i zbog sumnjivih mirisa i boja upitne kvalitete.

Takve svijeće mogu biti izrazito štetne, a pogotovo kod ljudi koji uopće nisu svjesni njihovog sastava pa ih pale u zatvorenim, slabo prozračenih prostorija, Postoje mnoge studije koje dokazuju kancerogena djelovanja parafina, a iako sojine svijeće izgledaju slično kao parafinske neusporedivo se razlikuju po karakteristikama.

Pravilno provjetravanje doma tijekom zime štiti od bolesti i stvaranja vlage

Druge vrste biljnih svijeća

Postoje i druge biljne svijeće kao što su one od palminog voska, a koje kao i sojine svijeće duže nego parafin. Palmin vosak je prirodan i biorazgradiv vosak re nastaje iz obnovljivog izvora. Ipak, postoje određeni ekološki problemi vezani uz proizvodnju palminog ulja. Plantaže palmi uništavaju tropske šume i tako nestaju ugrožene životinjske vrste i njihova staništa, pa iz tog razloga nisu eko-friendly.

Stručnjak za sigurnost hrane otkrio istinu o štetnosti palminog ulja

Pčelinji vosak je  naravno najprirodniji i najbolji od svih voskova, ali je deficitaran. Sam po sebi ima lijepi slatki miris mefa i žutu boju. S druge strane, sojin vosak je ustvari jedina prava prirodna alternativa deficitarnom pčelinjem vosku.

Prednosti svijeća od sojinog voska

  • Potpuno su prirodne – nastaju od biljke soje, obnovljivog biljnog izvora
  • Ne stvaraju čađu - svijeća gori čisto, bez otpuštanja čađe (za razliku od parafinskih svijeća gdje se mogu i vidjeti nakupine čađe)
  • Netoksične – dok gori ne otpušta toksine  što im je najveća prednost za zdravlje ljudi
  • Biorazgradive - sojin vosak je potpuno biorazgradiv što doprinosi očuvanju okoliša
  • Topive u vodi – u slučaju prolijevanja, sojin vosak se vrlo lako čisti s toplom vodom i sapunicom i ne ostavlja mrlje
  • Gori na nižoj temperaturi – sojine svijeće traju duže (traju i do 50% duže od parafina)
  • Pamučni fitilj – za eko svijeće uvijek se koriste samo fitilji od čistog pamuka
  • Ekološki prihvatljive – upotrebom sojinih svijeća podržavamo čišći okoliš, jer one ne zagađuju i ne oštećuju eko sustav.

 | Author: Pinterest Foto: Pinterest

Preporučljivo vrijeme gorenja

Zbog niže temperature gorenja i kemijske strukture voska za miris se mogu dodati i eterična ulja pa su odlične i kao aromaterapijske svijeće.

Ulja koja nas griju i donose spokoj

Preporučeno vrijeme gorenja je od 1-3 sata. Ako svijeća gori kraće, stvorit će se tunel unutar voska i može doći do gašenja fitilja, a kod dužeg gorenja vosak se u potpunosti otopi i intenzivnije miriši. Duže gorenje od 4 sata nije preporučljivo za svijeće općenito.

Naravno,  svijeće od soje imaju i neke male nedostatke, ponekad se stvaraju bijele šare u vosku i može djelovati kao da se vosak odvaja od čaše, ali to je krarakteristika sojinog voska koji ne utječe na kvalitetu ni gorenje svijeće. Rok trajanja im je ograničen kao i svakom prirodnom proizvodu bez konzervansa, pa ih je preporučljivo potrošiti unutar 3 god. 

Lana-natural svijeće su napravljene od 100% čistog eko-sojinog voska s pamučnim fitiljom, vrlo kvalitetnim mirisima s visokim postotkom eteričnih ulja i izlijevaju se ručno u Hrvatskoj.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.