Eko 27. kolovoza 2013.

Uredi svoj urbani vrt za urbani Zagreb

Naslovauspravna
1/4
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Projektom Urbani vrtovi Zagreba naš glavni grad pridružuje se trendovima mnogih svjetskih metropola. Osim organskog uzgoja vlastite hrane, urbani vrtovi pridonose i socijalnoj i ekološkoj dobrobiti društva te su pozitivan primjer održivog korištenja gradskim zemljištem

Idealno mjesto za druženje i koristan rad

Projekt kojim se Zagreb pridružuje trendovima svjetskih metropola pokrenuo je dnevni list 24sata u suradnji s Radijom Kaj i Gradom Zagrebom te uz pomoć prijatelja projekta Zdrave Krave, Zagrebačke pivovare, Peveca i Samoborke kako bi se stvorile dugo željene zelene površine u gradu namijenjene zajedničkom druženju i korisnom radu građana s ciljem proizvodnje hrane za vlastite potrebe.

Zajednički vrtovi postoje u mnogim svjetskim gradovima, a prošle su godine osnovani i u nekoliko hrvatskih. Kao zelene oaze u gradu idealno su mjesto za druženje i koristan rad te omogućuju uzgoj svježe hrane dostupne svakome. Prva volonterska akcija uređenja gradskog vrta Sopot održat će se 12. rujna kada će organizatori urediti gradsku površinu te tako svim građanima omogućiti uzgajanje svježe hrane i uživanje u prijateljskom okupljanju.

Ostvarenje sna o proizvodnji vlastite hrane

Korisnica jedne vrtne parcele u Gradskom vrtu Sopot Anđelka Pejaković tvrdi kako je često razmišljala o komadiću zemlje na kojemu bi uzgajala povrće i voće za koje bi bila sigurna kako je uzgojeno, što bi ujedno smanjilo i njezine mjesečne troškove u sve skupljoj potrošačkoj košarici. ''Kad sam ovog proljeća čula da Grad Zagreb pokreće projekt 'Gradski vrtovi' gdje planira urediti parcele i dati ih na korištenje zainteresiranim građanima te da će jedna od lokacija biti i u Sopotu, bila sam presretna i odmah sam se javila na javni natječaj. Tako sam krajem svibnja dobila parcelu i na njoj posadila različite vrste povrća, lubenice i cvijeće te se tako ostvario moj san o proizvodnji vlastite hrane.''

Nacrt uređenja Gradskog vrta Sopot izradili su stručnjaci Samoborke koji su donirali materijal kojim će vrt biti popločen kako bi se osigurao dio za druženje i odmor. Zagrebačka pivovara podržat će uređenje zagrebačkih i hrvatskih vrtova u sklopu društveno odgovornog projekta 'Pivovara moj susjed', dok tvrtka Pevec povodom otvaranja novog prodajnog centra u Novom Zagrebu želi pridonijeti lokalnoj zajednici darovanjem korisnih elemenata i sadnica.

Potreba društva za antistresnom aktivnošću

Glavni urednik 24sata Renato Ivanuš podsjetio je kako uređenje Gradskog vrta Sopot nije usamljeni slučaj u Hrvatskoj. ''Raduje nas što smo do sada mogli svjedočiti i drugim primjerima urbanih vrtova kao što su gradski vrtovi u Svetoj Klari, Sopotu, Borovju i Sesvetama, te su, kao što smo najavili, u fazi realizacije lokacija u Sopotu i još jedna u Stenjevcu. Nije slučajnost da na brojnim lokacijama u svijetu, najviše u Europi i Americi, niču urbani povrtnjaci jer uzgoj svježe hrane u srcu grada više nije stvar mainstream trenda ili dizajna zelenih površina već realna potreba društva za zdravom hranom i antistresnom aktivnošću.''

Uz uređenje vrta u kojem mogu sudjelovati svi zainteresirani građani, u zelenu akciju edukacijskim radionicama uključit će se i Agronomski fakultet koji će organizirati edukacijske radionice i ilustrirati najbolje opcije krajobraznog uređenja, a nakon cjelodnevnog napornog rada volonteri će biti nagrađeni malom vrtnom zabavom s poznatim glazbenim, likovnim i filmskim umjetnicima.

Širenje zelenih oaza u Zagrebu

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić također je istaknuo kako je ponosan na projekt Gradskih vrtova Zagreba jer donosi dobrobit sugrađanima i cjelokupnoj zajednici. ''Drago nam je što se možemo pohvaliti još jednim uspješnim projektom u Zagrebu koji stoji 'uz bok' svjetskim metropolama na području društvene odgovornosti i dobrobiti zajednice. Uvjeren sam da ćemo ovim pozitivnim primjerom udruživanja sugrađana u korisnoj aktivnosti pridonijeti daljnjem širenju zelenih oaza u Zagrebu. I ja ću imati jednu svoju gredicu'', najavio je te dodao kako planira sam urediti svoj vrt.

Korištenje javnog prostora u svrhu uzgoja jestivih kultura, razvoj biodiverzifikacije urbanog prostora, senzibilizacija i edukacija javnosti o temi urbanih vrtova i uzgoja hrane u urbanom okružju neki su od ciljeva ovog projekta kojeg inicijatori namjeravaju dugoročno provoditi. 

Mnoštvo savjeta o organskom vrtlarstvu možeš pronaći ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.