Eko Eko dom 06. lipnja 2016.

40 novih vrtnih parcela u Velikoj Gorici

Urbani-Vrtovi
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Velika Gorica već se prošle godine upisala na kartu Urbanih vrtova, ali interes građana za vrtlarenjem bio toliko velik da su gradske vlasti odlučile vrtlarima za obrađivanje prepustiti još jedan dio gradskog zemljišta. Građani će dobiti četrdeset novih parcela čije će im ugovore na dan svečanog otvorenja, u srijedu 8. lipnja, uručiti gradonačelnik Dražen Barišić

Otvaranje vrta u Velikoj Gorici bit će prilika za veliku vrtnu zabavu na kojoj su svi dobrodošli i gdje vas očekuje bogati zabavni, gastro i edukativni program, dok će grupa Detour osigurati glazbenu poslasticu. Program će početi u 16 sati svečanim programom tijekom kojeg će gradonačelnik Dražen Barišić uručiti ugovore za parcele, a slijedi uručenje donacija.

U projektu sudjeluju brojni partneri koji pomažu u opremanju vrta te nabavi potrebnog alata i sadnica. Novi velikogorički vrt dobit će vrtnu kućicu, roštilj i vrtnu garnituru. Tvrtka Flora donira veliki dio potrebnog alata i pribora; od grablji i štihača do rukavica, a Scheda poklanja kosilicu. Velikogorički Komunalac osigurava radove koji prethode opločenju, dok Samoborka daje potrebne ploče za uređenje društvene zone.

Tvrtka Eco impuls donira sadnice za svakog vrtlara, a vrtlarija Pecina sadnice mirisnog vrtnog cvijeća. Novim vrtlarima i svima prisutnima upravo će prof. Vesna Židovec s Agronomskog fakulteta govoriti o aktualnim radovima u vrtu i kompostiranju. Zakon svake dobre vrtne zabave svakako je Žuja. Kao glavni partner projekta Zagrebačka pivovara uvijek se pobrine da nitko ne ostane gladan ni žedan, a ovog puta počastit će pivskim vrtnim gulašem kojeg će pripremiti Vladimir Šajnović, chef restorana CHEFlja. Turopoljske specijalitete pripremit će Goran Beus, chef kuhinje restorana Mon Ami iz Velike Gorice.

Na roštilju koji ostaje vrtlarima na trajno korištenje, pripremit će se delicije s roštilja marinirane u Šafram grill začinima koji su potpuno prirodni, bez dodataka pojačivača i umjetnih aroma. Pozivamo vas sve u srijedu 8. lipnja na vrtnu zabavu u Gradskom vrtu Velika Gorica koji se nalazi na adresi Ulica Nikole Tesle 47. Moći ćete kušati slasne kotlete , a OPG Marica Jug osigurat će sokove od ekološki uzgojenog voća.

O inicijativi Urbanih vrtova

Po uzoru na društvene vrtove u svjetskim metropolama projekt Urbani vrtovi pokrenuli su 2013. godine Grad Zagreb, 24sata i Radio Kaj, a svake godine pridružuju im se novi gradski vrtovi širom Hrvatske. Ovo je već četvrta sezona koja je započela otvaranjem Gradskog vrta u Samoboru, a slijede svečanosti u Velikoj Gorici, zagrebačkom Stenjevcu i Osijeku. Ovaj projekt omogućuje ljudima koji žive u stanovima da dobiju svoj komadić zemlje na kojem mogu uzgajati ekološku hranu, ponovno doći u dodir s prirodom, više se kretati i družiti sa susjedima.

Želju građana Velike Gorice za vrtlarenjem tako je Grad Velika Gorica ispunio za dodatnih 40 obitelji.

Više o projektu Urbani vrtovi pronađi na specijalu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.