Eko 22. listopada 2015.

Dođi na vrtnu zabavu u Maksimir!

Cizmice
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U ulici Dragutina Mandla, područje Gradske četvrti Maksimir, nalazi se najnoviji zagrebački Gradski vrt. Želiš li ga razgledati, a ujedno se dobro zabaviti i naučiti nešto o vrtlarenju u četvrtak 22. listopada od 14 do 17 sati bit će idealna prilika za to. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić dodijelit će ugovore o korištenju gredica novim korisnicima koji će moći saditi vlastito povrće

Otvorenje Urbanog vrta Mandlova (iza DHMZ-a) bit će prigoda da svi zainteresirani nauče nešto više o vrtlarenju. Prof. Vesna Židovec s Agronomskog fakulteta u Zagrebu održat će predavanje o pripremi vrta za hladnije doba godine. Budući da se Gradski vrt Mandlova nalazi u neposrednom susjedstvu Državnog hidrometeorološkog zavoda, dipl. ing Marko Vučetić iz DHMZ-a objasnit će kako nam agrometeorološke prognoze mogu pomoći da sačuvamo biljke od vremenskih nepogoda, da se prilagodimo klimatskim promjenama i do maksimuma iskoristimo vegetacijsku sezonu.

'Gradski vrtovi osim što omogućuju dostupnost zdrave hrane i poboljšanje kućnog proračuna naših građana, također su i mjesto koje pruža mogućnost tradicionalnog uzgoja hrane, povezivanja građana sa prirodom i korištenja njihovog slobodnog vremena te pridonose općem poboljšanju kvalitete života građana u socijalnom, ekonomskom i zdravstvenom smislu kao i stavljanju u funkciju nekorištene imovine Grada Zagreba. Od donošenja Zaključka o provedbi projekta „Gradski vrtovi“ u travnju 2013. godine do danas je uređen i opremljen 21 ha obradivog zemljišta, odnosno jedanaest Gradskih vrtova s ukupno 2100 vrtnih parcela, i to u sljedećim naseljima: Klari, Borovju, Savici, Stenjevcu, Prečkom, Sloboštini, Maksimiru te po dva Gradska vrta u Sopotu i Sesvetama. Od ove godine uspostavljen je program motrenja koji redovito prati stanje tla, unos onečišćenja i konačno zdravstvenu ispravnost proizvedenog povrća, a o čijim rezultatima će svi korisnici vrtnih parcela biti redovito izvještavani – otkrili su nam u Gradskom uredu za poljoprivredu i šumarstvo.

Gradski vrtovi također su mjesto za dobru zabavu, opuštanje i druženje sa susjedima. U zabavnom dijelu programa očekuje vas vrtna zabava uz dobru glazbu i kulinarske specijalitete. Dođite i uvjerite se kako od svježe ubranog i ekološki uzgojenog povrća s imanja Eko-Sever pripremiti ukusne specijalitete koje ćete moći kušati na licu mjesta uz prirodne sokove OPG Marica Jug, a Cukerino Cafe pripremit će za posjetitelje slasnu tortu od zdravih sastojaka. Očekuje vas i degustacija suhomesnatih proizvoda Mesne industrije Ravlić, a da nitko ne ostane žedan pobrinulo se Ožujsko pivo – Žuja je zakon!

Nakon 16 sati pridružite se volonterskoj akciji zaposlenika Zagrebačke pivovare koji će sudjelovati u uređenju cvjetnjaka na Gradskom vrtu u Mandlovoj ulici.

Vrtlari će dobiti kućicu za alat, dar tvrtke Pevec, visokokvalitetnu kosilicu dar tvrtke Scheda, vrtnu klupu od paleta, dar tvrtke "Sklepaj.me" te presadnice povrća koje je osigurao Ecoimpuls. Organizatori projekta Urbani vrtovi - Grad Zagreb, 24sata i Radio Kaj - poklonit će korisnicima i veliki roštilj koji će biti smješten u zajedničkoj zoni Gradskog vrta. Za opločenje se je pobrinula Samoborka, za prijevoz Eko taxi, a projektu pruža podršku i Privredna banka Zagreb.

Projekt prati na specijalu 24sata Urbani vrtovi.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.