Eko Postani naš Eko junak i osvoji sportski bicikl! 29. ožujka 2017.

Upoznaj Hrvatsku na dva kotača uz naš prijedlog biciklističke rute

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zahvaljujući knjizi "Biciklistički vodič - Središnja Hrvatska, Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem", prvi put se na jednom mjestu nalaze sve bitne informacije o biciklističkim rutama diljem Panonske Hrvatske. Priručnik je podjednako namijenjen i biciklističkim početnicima i iskusnim biciklistima.

Klikni i osvoji bicikl!

Klikni i posadi stablo!

Vrhunski poznavatelji i stručnjaci u ovom području napisali su knjigu koja će brojnim ljudima diljem Hrvatske koristiti za upoznavanje Panonske Hrvatske na dva kotača. Osim što se vožnjom biciklom potiče zdrav način života, ova knjiga promovira aktivno provođenje slobodnog vremena  | Author: Biciklistički vodič – Središnja Hrvatska, Slavonija, Baranja i zapadni Srijem Foto: Biciklistički vodič – Središnja Hrvatska, Slavonija, Baranja i zapadni Srijem

Omiljeni oblik rekreacije na bogatim rutama

Bicikl je u Panonskoj Hrvatskoj još od druge polovice 19. stoljeća vrlo popularno prijevozno sredstvo, a posljednjih desetljeća biciklizam postaje omiljen oblik rekreacije. Pritom se puno pažnje posvećuje uređivanju sadržajima bogatih biciklističkih ruta, od kojih su mnoge mjesto našle i u ovom vodiču.

Kako sam izgubila 35 kilograma unosom masti i vožnjom bicikla

Autori Lidija Vrečar Mišćin i Robert Rigo strastveni su obožavatelji biciklizma. Zajedno sudjeluju i izrađuju brojne projekte biciklističkih ruta na području Hrvatske, a od 2004. zajedno uređuju internetski portal pedala.hr.

Autori ističu kako ovaj vodič omogućuje upoznavanje s mogućnostima vožnje biciklom po označenim i neoznačenim te asfaltiranim i makadamskim rutama turističkih regija Središnje Hrvatske te Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema.

Ponešto za svakog biciklista

Opisane rute različitih su duljina i stupnja težine, pa su prilagođene raznim skupinama biciklista – od obitelji s djecom, preko klasičnih rekreativaca do onih sklonijih zahtjevnijim terenima.

Kako izraditi moderan drveni stalak za bicikl?

Prava je to prilika da se uputiš na neodoljive vožnje nepreglednom, plodnom nizinom, gustim hrastovim šumama, uz rijeke, jezera i močvare s lijepim izletištima i seoskim gospodarstvima.

Ovaj informativni biciklističko-turistički vodič na 280 stranica donosi:

  • detaljne opise 40 biciklističkih ruta (25 ruta u Središnjoj Hrvatskoj i 15 ruta u Slavoniji, Baranji i zapadnom Srijemu) u čak 13 panonskih županija
  • pregledne karte s iscrtanim visinskim profilom, kratkim tehničkim opisom rute, jasno izraženim smjerom vožnje, mogućnostima skretanja s rute i piktogramima koji upućuju na najvažnije sadržaje u prostoru
  • zanimljive tekstove o usputnim turističkim atrakcijama

Prijedlog rute - Zagorje

 | Author: Biciklistički vodič – Središnja Hrvatska, Slavonija, Baranja i zapadni Srijem Foto: Biciklistički vodič – Središnja Hrvatska, Slavonija, Baranja i zapadni Srijem

Jedna od opisanih ruta pokriva područje Krapinsko - zagorske županije i nudi opuštanje na biciklu uz prirodne izvore ljekovite termalne vode.

5 savjeta koji će vožnju biciklom učiniti korisnijom za tvoje tijelo

TEHNIČKE INFORMACIJE:

  • Duljina rute: 40 km
  • Ukupni uspon: 330 m
  • Zahtjevnost/težina: 2/5

Riječ je o neoznačenoj ruti, čiji je početak i završetak u Tuheljskim toplicama. Većinu podloge rute čini asfalt (97%), a preostalih 3% čini makadam.

GPS trag rute može se preuzeti s portala „ZagorjeBike“ pod nazivom „Tragom termalnih izvora“. Rutom se kreće s parkirališta iznad hotelskoga kompleksa „Terme Tuhelj“ u Tuheljskim Toplicama, kod restorana „Dvorac Mihanović“.

 | Author: Biciklistički vodič – Središnja Hrvatska, Slavonija, Baranja i zapadni Srijem Foto: Biciklistički vodič – Središnja Hrvatska, Slavonija, Baranja i zapadni Srijem Putem se prolazi kroz više naselja: Tuheljske Toplice, Krapinske Toplice, Čret, Bušin, Pregrada, Sopot, Stipernica, Velika Horvatska, Tuhelj i Tuheljske Toplice. Na ruti se nalaze i brojne druge zanimljivosti, poput vodenog parka Aque Vivae, Krapinskih Toplica, Termi Tuhelj i Muzeja grada Pregrade

Ukoliko se odlučiš za dulji boravak u ovom području, brojne su opcije smještaja, od kojih su neke: Terme Tuhelj, hotel Well 4*, hostel Vila i kamp, smještaj Noć i dan, Mala Erpenja, hotel Toplice 3*, Krapinske Toplice, apartmani Petar Pan te sobe i apartmani Đurđan, Krapinske Toplice te vinarija, pansion i restoran Vuglec breg. 

Zašto bi ti svaki liječnik preporučio da ideš na posao biciklom?

Što se tiče skretanja sa rute, mogućnosti su slijedeće: skretanje do Vuglec brega (5 km); skretanje do vidikovca na cesti za Kunagoru (1,8 km); spojna ruta Pregrada − Cigrovec − Mala Erpenja (11,5 km) za dvije manje kružne rute.

Ova biciklistička ruta brežuljkastim Hrvatskim zagorjem ipak je malo položenija, s manje uspona i spustova, stoga i pogodnija za laganiju, rekreativnu vožnju biciklom.

 | Author: Biciklistički vodič – Središnja Hrvatska, Slavonija, Baranja i zapadni Srijem Foto: Biciklistički vodič – Središnja Hrvatska, Slavonija, Baranja i zapadni Srijem

Rekreativno bicikliranje za cijelu obitelj

Međutim, želi li se biciklom upoznati slikovito i nadasve prirodno i kulturno-povijesno raznoliko i bogato Hrvatsko zagorje, mora se malo uprti u tjeranju pedala brežuljkastim terenima, što je i korisno i zdravo.

Koliko kalorija trošiš trčanjem, a koliko vožnjom bicikla?

Kombinacija aktivnog odmora i prirodnih izvora termalne vode, koji odmaraju i liječe, ipak je najbolja. U Hrvatskom zagorju čak je pet termalnih rivijera, a ova ruta vodi te u „Terme Tuhelj“ i „Aquae Vivae“ u Krapinskim Toplicama. Što čekaš?

Klikni i osvoji bicikl!

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.