Eko 07. listopada 2022.

U Zagrebu u stanu držao 15 štenaca za ilegalnu preprodaju

Foto: Državni inspektorat RH Štenci namijenjeni za ilegalnu preprodaju
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tržišna i veterinarska inspekcija u suradnji s policijom razotkrila je jučer osobu koja je u svom stanu vodila ilegalnu trgovinu kućnim ljubimcima.

U stanu je zatečeno 15 štenaca različitih pasmina (pudl i patuljasti špic/pomeranac) koji su bili namijenjeni za prodaju. Nadzorom je utvrđeno kako ista fizička osoba posjeduje i dva psa koje nije cijepila protiv bjesnoće u propisnom roku, a uvidom u bazu „Lysacan“ – Upisnik cijepljenja pasa protiv bjesnoće, utvrđeno je kako ista posjeduje ukupno 30 pasa koji nisu zatečeni na lokaciji te nisu u propisanom zakonskom roku odjavljeni pri nadležnoj ovlaštenoj organizaciji koja vodi Upisnik.

Štenci koji su bili namijenjeni za prodaju, njih 15, zbog neprimjerenih uvjeta držanja privremeno su oduzeti te su smješteni u Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba, Dumovec. Nekoliko pasa zbog lošeg zdravstvenog stanja odmah je smješteno u veterinarsku ambulantu te su stavljeni pod terapiju. Preostali psi dobrog su zdravstvenog stanja te su pod stalnom veterinarskom skrbi.

Državni inspektorat poziva građane da ako se odluče za kupovinu kućnih ljubimaca da ih ne kupuju od uzgajivača koji nisu registrirani za uzgoj, budući da se uglavnom radi o preprodavačima koji nekontrolirano razmnožavaju kućne ljubimce s ciljem ostvarivanja nelegalne dobiti, a takve životinje su najčešće dvojbenog podrijetla, nerijetko dolaze iz zemalja iz okruženja iz kojih su nelegalno ušli na područje EU te su upitnog zdravstvenog statusa (nisu cijepljeni i nisu označeni), stoji na stranici Državnog inspektorata Republike Hrvatske.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.