Eko 13. lipnja 2018.

U Zagrebu se godišnje proizvede više od 300 000 tona komunalnog otpada

Foto: Guliver/Shutterstock Svakim ponovnim recikliranjem dobiva se materijal sve lošije kvalitete, a u zadnjem recikliranja ta plastika postane potpuno neupotrebljiva, ali i dalje ostane jednako štetna za ljude i okoliš
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Užurbani ritam suvremenog načina života te potrošačke navike ne ostavljaju ljudima dovoljno vremena za promišljanje o tome kako zaštititi okoliš i okruženje u kojem živimo. Ne čudi stoga činjenica da se količina otpada svakodnevno povećava.

Samo se u Zagrebu godišnje proizvede više od 300 000 tona komunalnog otpada, a kako bi se taj broj smanjio potreban je angažman svakog građanina. Dobra vijest je da se više od dvije trećine stvari koje bacamo može reciklirati.

Dobrobiti recikliranja

Recikliranjem prvenstveno štedimo energiju budući da je daleko veća potrošnja kada nove proizvode dobivamo preradom prirodnih sirovina, nego kada se izrađuju od recikliranih materijala. Štednja energije vrlo je važan faktor u očuvanju životne sredine te ublažavanja efekata globalnog zatopljenja. Nadalje, reciklaža pomaže u očuvanju prirodnih resursa koji su na planeti svakako ograničeni. Recikliranjem dobivamo nove proizvode, a smanjujemo potrebu za korištenjem prirodnih resursa te se odgovorno odnosimo prema njima čuvajući ih za buduće generacije. Osim toga, reciklaža pridonosi smanjenju odlaganja otpada. Sve većim porastom stanovnika, raste i količina proizvodnje otpada koji se gomila, onečišćuje zrak i vode te posljedično smanjuje kvalitetu života građana.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Reciklirajmo danas za dobrobit budućih generacija

Uspješno recikliranje započinje navikama već kod kuće, a prenosi se na školsko i poslovno okruženje. Svaki Hrvat dnevno proizvede kilogram otpada, a u našim kućanstvima papir i plastika čine većinu otpada. Prošle godine je na javnim površinama i u kućanstvima na području grada Zagreba prikupljeno čak 5200 tona papira i 1700 tona plastike. Kako bi se kvalitetnije suočili s problemom prikupljanja otpada, u svim gradskim četvrtima u Zagrebu postavljeni su spremnici za odvojeno sakupljanje otpadnog papira, plastike, stakla te tekstila, a kako bi se građanima olakšao pronalazak njihovih lokacija, razvijena je i interaktivna karta koju možete pogledati ovdje. Osim toga, usvojen je i Plan gospodarenja otpadom grada Zagreba za razdoblje od 2018. do 2023. sa detaljnom i preciznom pripremom te planiranim aktivnostima koje predstavljaju baza za uspostavu učinkovitijeg sustava gospodarenjem otpadom koji zadovoljava ekološke standarde, kao i europske i nacionalne direktive.

Dođi 17.lipnja na Bundek i postani dio našeg tima za ljepši svijet

Ipak, za učinkovitiji proces odvojenog prikupljanja otpada potrebno je razviti i svijest građana kako bi oni postali prva karika u rješavanju ovog globalnog problema za okoliš. Jedna od izvrsnih prilika za sve građane Zagreba da se uključe u proces razvrstavanja otpada, ali i nauče ponešto više o utjecaju otpada na okoliš u kojem živimo, svakako je zabavno-edukativna manifestacija Eko piknik, koja će se održati ovu nedjelju, 17. lipnja s početkom u 12 sati na Bundeku. Posjetitelji Eko piknika imat će priliku sudjelovati u raznim edukativnim i sportskim radionicama, pogledati predstave za djecu i odrasle te uživati u kulinarskim delicijama svih hrvatskih županija. Zdrava Krava je medijski partner projekta!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.