Eko Miss(ija) bez plastike 19. veljače 2019.

U Zagrebu počela podjela kanti za biootpad: Znaš li što smiješ u njih bacati?

Foto: Borna Filic/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nakon uvođenja javne usluge odvojenog skupljanja otpadnog papira, od sada građani grada Zagreba odvajat će zasebno u svakom domaćinstvu još jednu vrstu biorazgradivog komunalnog otpada - biootpad.

Prvi će spremnike za biootpad od ponedjeljka, 18. veljače, dobiti građani koji stanuju u obiteljskim kućama u gradskim četvrtima Podsljeme, Brezovica i Maksimir, nakon čega slijedi proširenje usluge na cijeli grad Zagreb. Spremnik za biootpad označen je smeđom bojom. Uz spremnik se nalazi informativni letak, obavijestio je Zagrebački holding d.o.o. podružnica Čistoća i naveo što se smije stavljati u smeđe kante i na koji način, a što ne smije.

U smeđe spremnike za biootpad odvajat će se:

  • kuhinjski otpad (ostaci i kora voća i povrća, ljuske jaja, talog od kave, vrećice od čaja, ostaci kruha, listovi salate, blitve, kelja i sl.) ,
  • vrtni ili zeleni otpad (uvelo cvijeće, granje, otpalo lišće, otkos trave i živice, zemlja iz lončanica, ostaci voća i povrća i sl.),
  • male količine ostalog biootpada (kora drveta, kosa i dlaka, piljevina, papirnate maramice, borove iglice, male količine papira u koje su bili zamotani kuhinjski otpaci). 

 | Author: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL U Varaždinu su spremnici za biootpad podijeljeni 2018. godine

U smeđe spremnike ne odlaže se:

  •  ostaci termički obrađene hrane,
  •  meso, riba, kosti, koža,
  •  mliječni proizvodi, ulja i masti,
  •  pepeo, ambalaža (kartonska, staklena, plastična), guma, opasni otpad,
  • obojeni i lakirani drveni otpad,
  •  odjeća, cigarete i dr.
Gdje odlagati navedeni biootpad koji nije predviđen za bacanje u smeđe spremnike te gdje će biootpad u konačnici završiti iz Holdinga su odgovorili: "Iz razloga što u sustavu gospodarenja otpadom Grada Zagreba trenutno postoji samo postrojenje za biološku obradu kompostabilnog otpada, a navedeni otpad (termički obrađena hrana, meso i riba) nije pogodan za obradu na takvom tipu postrojenja on se odlaže u spremnike za miješani komunalni otpad. Kuhinjski otpad i vrtni ili zeleni otpad kojeg treba odlagati u spremnike za biootpad odvozit ćemo u kompostane podružnice Zrinjevac."

Zbog sanitarno higijenskih razloga iz Holdinga mole građane da prije odlaganja u smeđe spremnike svoj biootpad stave u biorazgradive vrećice, papirnate vrećice ili ga omotaju u papir. Građani će na kućne adrese dobiti biorazgradive vrećice od 30 l koje će odlagati u smeđi spremnik (26 besplatnih vrećica za polugodišnje razdoblje, dakle 4 vrećice za jedan mjesec).

Možda te zanima... Pričali smo s građanima o poskupljenju odvoza otpada u Zagrebu Eko

"Građani su dužni koristiti javnu uslugu, omogućiti pristup spremnicima u vrijeme pružanja usluge odvoza i čuvati spremnike od oštećenja i otuđenja. Učestalost odvoza biootpada je jedanput tjedno u svakoj gradskoj četvrti. Nakon podjele spremnika obiteljskim kućama, uslijedit će podjela za višestambene objekte koji koriste zajedničke spremnike", navodi Zagrebački holding d.o.o. podružnica Čistoća.

Možda te zanima... Holding će plaćati više od 1000 kuna preuzimanje plastičnog otpada Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.