Eko 29. studenoga 2019.

U Zagrebu i Osijeku održavaju se prosvjedi za klimu!

Foto: missZDRAVA
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

"Zabilježene su najviše ikad temperature u Europi, SAD-u i na Greenlandu. Toliko upozorenja je izdano, ali još uvijek stojimo na mjestu."

U 14 sati u Zagrebu započeo je prosvjed za klimu koji održava inicijativa mladih FridaysForFuture Hrvatska (FFF Hrvatska). Ovoga puta nema rute prosvjeda, on je statičan i odvija se na Trgu sv. Marka.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fridays For Future Croatia (@fff_croatia) on

"Pokret mladih za klimu prije godinu dana pokrenula je mlada, tada 15-godišnja Greta Thunberg. Od tada, taj pokret dostigao je globalne razmjere. No nažalost, šume i dalje bivaju uništene, životinje gube svoje staništa, a mi se ne više toliko polako, već jako brzo krećemo gušiti u vlastitome smeću. I zato ponovno prosvjedujemo. Ponovno prosvjedujemo protiv onih koji i dalje ispred naše budućnosti stavljaju vlastitu zaradu. Protiv onih kojima nije bitno kako će društvo izgledati za 10 godina pa ga zato uništavaju radi lakog profita. Prosvjedujemo za one koji se za sebe ne mogu izboriti sami. Također, prosvjedujemo i za nas same. Jer i mi želimo živjeti i doseći starost i da naša djeca ne moraju za nama čistiti naše pogreške", stoji u opisuju događaja Globalni prosvjed za klimu- Zagreb na Facebooku.

Možda te zanima... Uz povike 'Eko - ne ego' i Hrvati su prosvjedovali za klimu! Eko

"Izvanredno stanje proglašeno je u Veneciji zbog druge najveće poplave u zadnjih 50 godina. U 2019. vidjeli smo Amazonu, Sibir, Indoneziju, Angolu, Zambiju, a sada i Australiju u plamenu. Zabilježene su najviše ikad temperature u Europi, SAD-u i na Greenlandu. Toliko upozorenja je izdano, ali još uvijek stojimo na mjestu", stoji na Facebook stranici School Strike 4 Climate Croatia na kojoj su objavljeni i zahtjevi mladih Vladi i Saboru. Na popisu se nalazi osam zahtijeva.

U Osijeku prosvjed započinje u 15 sati na Rondelu Velikana, a u Splitu nije najavljen prosvjed, no objavljeno je da će se se sutra, u subotu 30. studenog 2019. održati akcija čišćenja na plaži Bačvice na dijelu prilagođenom osobama s invaliditetom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.