Eko Čupavci se spremaju za izlazak 25. lipnja 2022.

Kako 'preživjeti' prve tjedne sa štenetom u kući?

Foto: shutterstock Nestašno štene

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dok čekaš dolazak šteneta u svoj dom pripremi se fizički i psihički kako bi vaš zajednički život počeo što lagodnije i veselije. Osim što trebaš kupiti stvari za njegove osnovne potrebe poput hrane i ogrlice, trebaš znati i kako se ponašati prema novopridošlom štencu. Nisu buhe i krpelji jedini koji vrebaju na tvog slatkog ljubimca tu su i unutarnji paraziti, a kako ga zaštiti od njih savjetuje Maja Črnjević dr. med. vet.

Budi spremna da će noga tvog omiljenog drvenog stola biti izgrizena, ako ne stol onda papuče ili daljinski. U svakom slučaju neka žrtva mora pasti, zato na vrijeme spremi svoje omiljene skupe cipele u ormar. Predvidi da će ti se troškovi povećati jer tvoja ljubimica ili ljubimac imaju svoje potrebe, a to su: hrana, posude za hranu i vodu, ogrlica i povodac, krevetić, igračke, četka za češljanje, sredstva protiv nametnika, troškovi za veterinara i psećeg frizera, ako se radi o pasmini koja se mora šišati. Ako nakon ovoga misliš da je tebi teško pripremiti teren za dolazak štenca, zamisli kako je njemu i odmah ćeš s lakoćom napraviti sve potrebno.

Štene koje dolazi u svoj budući dom upravo je odvojeno od svoje majke, braće i sestara te ljudi koje je prvi put vidjelo ili onjušilo kao i poznatog mu okruženja. Stoga je na tebi da se što bolje pripremiš kako bi prijelaz bio lakši za oboje. Jedna vrlo bitna stvar je da odrediš pravila i granice ponašanja šteneta. Većina štenaca željno uče, ali neće naučiti ako se pravila mijenjaju svake minute, ako im je jedan dan dopuštena grižnja namještaja, a drugi dan ne. Ili ako misliš da je jedan dan baš slatko kako te gricnuo, a drugi dan smatraš to neugodnim. Najvažnije točke su konsenzus i dosljednost, tako da bi članovi kućanstva trebali zajedno sjesti kako bi dogovorili kućni red za novo štene.

Kako uspješno provesti prvi dan sa štenetom u kući?

Veterinarka Maja objasnila je kako se ponašati da bi za štenca dolazak u njegov novi dom bio što manje stresan:

  • Daj ljubimcu  dovoljno vremena da se navikne na tebe i ostale ukućane kako bi stekao povjerenje. Omogući štencu da slobodno istražuje okolinu, nemoj forsirati kontakt, vikati i lupati kako ga ne bi uplašila. Ponudi mu igračku, poslasticu, pričaj mu nježnim, tihim tonovima i sigurno će se prije opustiti i doći k tebi. Puno različitih igračaka će mu omogućiti da bude radoznao, da isprobava različite materijale i zvukove koje proizvode igračke i tako će se ohrabriti i uvidjeti da svijet oko njega ipak nije toliko strašan.
  • Osiguraj mu njegov kutak u koji ćeš mu staviti krevetić ili dekicu, kako bi se mogao opušteno odmoriti i kako bi imao svoj dio doma u kojem će biti siguran i gdje će imati mir. Dok su mali, štenci puno spavaju i san im je bitan za rast i razvoj. Nemoj ih uznemiravati dok spavaju, koliko god slatki i neodoljivi bili.
  • Pokaži mu gdje se nalazi zdjelica s vodom, kako bi mogao piti kad ožedni i daj mu hranu iz samo njegove zdjelice. Nakon što se najeo, sigurno će imati potrebu za obavljanjem nužde pa ga odvedi van na travu kako bi obavio što treba ili mu pokaži gdje mu je pelena na kojoj će obavljati nuždu kod kuće. Isto će se dogoditi i nakon spavanja i nakon igre, pa ponavljajte ritual učenja obavljanja nužde u tim situacijama. Kod privikavanja na pelenu od pomoći mogu biti sredstva poput Trixie privlačnih kapi za obavljanje nužde, koja se nakapaju na pelenu, a njihov miris privlači štene da obavi nuždu na nju.
  • Stavi mu ogrlicu dok ste kod kuće i velikodušno ga nagradi za to. Prvi dan nemoj forsirati šetnju, ako se štene ne osjeća ugodno, ali mu slobodno stavi ogrlicu da ju poveže s nagradama i prihvati kao dio svakodnevice.
  • Oboružaj se strpljenjem. Neki štenci će biti jako radoznali i druželjubivi već od prvog trenutka kad ih dovedeš u svoj dom, dok će nekima trebati više vremena kako bi se opustili. Pokušaj biti što nježnija, opuštenija i dopusti štencu da odredi tempo vašeg zajedničkog druženja. Time ćeš izgraditi međusobno povjerenje i dobiti psa koji će u tebi naći sigurnost, stabilnost i najboljeg prijatelja za cijeli život.

Ako želiš saznati više o svijetu kućnih ljubimaca te pronaći korisne savjete o zdravlju, prehrani, brizi i njezi, potraži savjete veterinarke Maje Črnjević na YouTube kanalu ZOOCITY-a.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Osim vanjskih nametnika psića je potrebno zaštititi i od unutarnjih parazita

Zaštiti svoje štene od unutarnjih i vanjskih parazita

"Ako je štene starije od sedam tjedana, zaštita je jednaka kao i kod odraslih pasa. Ako je mlađe od sedam tjedana onda se koristi isključivo sprej. Jednako kao što štitimo ljubimce od vanjskih nametnika, potrebno ih je štititi i od unutarnjih. Protiv unutarnjih nametnika najčešće se daju tablete, ovisno o dobi i kilaži ljubimca. Redovno tretiranje potrebno je odraditi četiri puta godišnje svaka tri mjeseca. Ako se ljubimac zarazi unutarnjim parazitima, potrebno mu je odmah dati tabletu bez obzira kada je posljednji put dobio redovnu dozu", savjetuje Maja i objašnjava kako prepoznati da ljubimac pati od unutarnjih parazita. 

"Unutarnje parazite vrlo je lako uočiti i prepoznati u izmetu ljubimca. Izgledaju poput glista ili bijelih špageta, a na stražnjem dijelu tijela se na dlaci mogu pronaći članci parazita koji izgledaju poput zrna riže. Nakon davanja tablete obavezno počisti izmet za svojim ljubimcem kako ne bi zarazio druge životinje."

Maja kaže da su unutarnji paraziti vrlo opasni za zdravlje pasa i mačaka jer izazivaju mučninu, proljev, slabost, opadanje dlake i slične simptome, a isto tako se mogu prenijeti i na ukućane. "Neki od parazita sudjeluju i u razvojnom ciklusu buha pa uz unutarnje parazite tvoj ljubimac može zaraditi i buhe. To sigurno ne želiš! Redovito čišćenje naših ljubimaca od unutarnjih parazita osigurat će njima i nama zdrav i sretan život. Naša preporuka su Caniverm tablete (dostupne u ZOOCITY poslovnicama)", savjetuje veterinarka Maja.

ZOOCITY ti nudi kvalitetne proizvode po povoljnim cijenama za zdravog i sretnog ljubimca. Naši djelatnici dočekat će tebe i tvog ljubimca s veseljem i mnoštvom stručnih savjeta.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.