Eko 07. travnja 2024.

U Hrvatskoj do godinu dana zatvora za one koji napuste životinju

Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Od 2. travnja stupile su na snagu izmjene Kaznenog zakona, što znači jaču zaštitu životinja u Hrvatskoj.

Kako pišu iz udruge Prijatelji životnija, napuštanje kućnog ljubimca, domaće ili divlje životinje prijavljuje se policiji ili općinskom državnom odvjetništvu. Kazna je do godinu dana zatvora, odnosno do dvije ako je napuštanjem prouzročena smrt životinje ili je napušten veći broj životinja.

Osim toga, povisile su se kazne za ubijanje i mučenje životinja te se za isto može dobiti zatvor do dvije godine ili do tri ako se kazneno djelo počini iz koristoljublja. Također, zlostavljačima i ubojicama životinja odsad se može izreći sigurnosna mjera zabrane držanja i nabavljanja životinja, u trajanju od jedne do pet godina.

Sve ove izmjene tražili su iz udruge Prijatelji životinja. "Iznimno smo zahvalni Ministarstvu što je prihvatilo naše prijedloge i time napravilo povijesni iskorak u zaštiti životinja u Hrvatskoj, što će pozitivno odjeknuti svugdje u svijetu. Cilj nam je bio uvrstiti odredbe koje će djelovati preventivno i sada je važno da svi djelujemo kako bi se i provodile u praksi”, kažu Prijatelji životinja.

Napuštanje se direktno može prijaviti policiji

Više neće biti potrebno čekati hoće li veterinarska inspekcija reagirati na prijavu napuštanja, već se to može prijaviti direktno policiji.

"To će ubrzati postupanje i olakšati dokazivanje čina napuštanja. Ujedno će odvratiti ljude od napuštanja životinja jer znaju da time riskiraju zatvorsku kaznu. Očekujemo i da će svi razmisliti prije nego što nabave životinju imaju li dovoljno novaca, vremena i znanja za dugogodišnju skrb o njoj. Odgovornije će se odnositi i prema kontroli razmnožavanja i kastrirati životinje umjesto da napuštaju štence i mačiće", dodali su iz udruge.

Smatraju da će tim promjenama potaknuti gradove i općine da paralelno rade na sprječavanju napuštanja životinja.

"JLS-ovi moraju provoditi kontrolu mikročipiranja pasa obilaskom svih kućanstava, što im je zakonska obaveza još od 2017. godine, jer mikročip sadrži podatke o skrbniku psa. One lokalne zajednice koje to još nisu provele treba kazniti! Također, moraju educirati javnost o odgovornoj skrbi za životinje i financirati kastracije pasa i mačaka. Umjesto da napuštaju životinje, skrbnici im mogu pomoći kastracijom i odgovornim udomljavanjem umjesto kupnje”.

Prijave svjedoka važne su za provođenje povišenih kazni za usmrćivanje i mučenje životinja, a Prijatelji životinja pozivaju građane da im se jave ako imaju bilo kakva pitanja ili nedoumice oko postupka prijavljivanja spomenutih djela. 

"Prijavljivanje je jako važno i radi izricanja sigurnosne mjere zabrane držanja i nabavljanja životinja. Sud ju može izreći onome tko je počinio kazneno djelo nad životinjom ako postoji opasnost da će počiniti isto ili slično djelo.”

Povisivanjem kazni bi također prijavljeni slučajevi teže odlazili u zastaru, a Prijatelji životinja smatraju da bi nove odredbe Kaznenog zakona mogle pokrenuti i izmjene Zakona o zaštiti životinja i ostalih pratećih pravilnika.

Dodali su da ove odredbe mogu zaživjeti u praksi samo zajedničkim djelovanjem građana i nadležnih institucija. 

Možda te zanima... Sutkinja spriječila da slučaj silovanja pasa ode u zastaru, Prijatelji životinja pozdravili kaznu Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.