Eko Eko dom 17. travnja 2017.

Tvoj pas je usamljen dok si ti na poslu? Dovedi ga u pseći vrtić Xena!

Foto: Borna Filic/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U ožujku je na Zagrebačkom Velesajmu svoja vrata otvorila Xena, prvi hrvatski vrtić za pse. Riječ je o 500 kvadratnih metara prostora namijenjenog isključivo psima, koji ondje mogu bezbrižno provoditi dane dok su njihovi vlasnici na poslu. Vrijedi napomenuti da je dosta termina rezervirano unaprijed, a do lipnja su neki termini već i popunjeni.

"Na jesen sam dobila otkaz na svom poslu i pošto cijeli život uzgajam pse i bavim se sa psima od svoje dvadesete godine, prijateljica mi je predložila: Zašto ne bi probala otvorit vrtić za pse? I eto, danas smo tu, u vrtiću za pse", uvodi nas u priču Sanja Jergović, uzgajač pasa, kinolog, i vlasnica prvog hrvatskog vrtića za pse Xena. Vrtić je otvorila uz potporu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u iznosu od 25 tisuća kuna.

 | Author: Borna Filic/PIXSELL Foto: Borna Filic/PIXSELL

Za razliku od kućnih čuvanja, Xena je prvi pravi premium vrtić za pse, što znači "da je cijeli objekt, svih 500 kvadrata dvorišta i zatvorenog prostora posvećeno samo psima", objašnjava Sanja.

Globalno zatopljenje je obična izmišljotina, tvrdi David Icke

Poludnevno čuvanje koštat će te 40 kuna, cjelodnevno 80, dok mjesečna pretplata iznosi 960 kuna.

Xena je svojim četveronožnim klijentima otvorila vrata 3. ožujka, a posla, kako kaže Sanja, ima: "Zadovoljna sam jako. Evo, dolaze nam različiti psi, veliki i mali, na cjelodnevna čuvanja, poludnevna čuvanja, tako da sve radimo po dogovoru sa vlasnicima pasa i prilagođavamo tako i radno vrijeme. Čak smo uveli i vikend dežurstva jer nismo u počeku radili vikendom, tako da se i to može dogovoriti."

 | Author: Borna Filic/PIXSELL Foto: Borna Filic/PIXSELL

Prvi dolazak je besplatan, unutar okvira od 2 do 4 sata. Važno je najaviti dolazak sa psom minimalno dan ranije jer kapacitet je ograničen: "Mi smo sami sebe ograničili na 30 pasa ako su u pitanju mali ili srednji psi. Ukoliko su to veći psi, tipa dalmatinski pas, vižla, doga ili rotvajler, koje sada imamo kao korisnike, granica je na 15 pasa. Želimo da se psi ovdje ugodno osjećaju i da imaju dovoljno prostora i za trčanje i za igru. Nije nam u cilju da se baš zatrpamo psima."

Mogu li se ljubimci razboljeti iz čiste empatije?

Igra, ali i odgoj

Ukoliko želiš da tvoj pas usvoji neke manire, Xena je pravo mjesto za to. Na temelju svog dugogodišnjeg iskustva, Sanja s njima radi i na osnovama lijepog ponašanja: "Ja nisam dreser pasa, ja sam uzgajivač pasa, kinolog i kinofil tako da ono što sama znam radim i ovdje. Ne mogu biti ovdje sa psima, a da ne radim ništa, da im samo bacam loptice. Vježbamo nekakvo lijepo ponašanje, ja to tako volim reći, poput: sjedi, lezi, dođi, nosi... Sada vižlicu učim ne skakati jer ima problem da skače na ljude iz veselja pa eto... Takve nekakve vježbice iz osobnog iskustva, za koje znam da funkcioniraju, primjenjujem i na pse koji su ovdje na čuvanju."

 | Author: Borna Filic/PIXSELL Foto: Borna Filic/PIXSELL

Vlasnici malih pasa znaju strahovati za sigurnost svog ljubimca, ali razloga za strah nema: "Kada dođe mali pas veliki psi su u sobama i jedan po jedan izlazi. Tako se upoznaju. Na koncu dana su svi nerazdvojni, svi se zajedno igraju, čak i sa istom igračkom."

Agresivnim i problematičnim psima u Xeni nema mjesta, a za ženke u tjeranju je također bolje da ostanu doma: "U Xeni se ne rađaju ljubavi jer ne dopuštamo da dolaze ženke u tjeranju. One ostavljaju određeni miris zbog kojeg muški psi postaju uznemireni. Mislim da je i vlasnik opušteniji ako zna da mu se ženka tjera i da je negdje na sigurnom, a ne među hrpom pasa. Psi imaju životinjski instinkt i u sekundi se može nešto desiti, doslovno dok ja odem ruke oprati."

 | Author: Borna Filic/PIXSELL Foto: Borna Filic/PIXSELL

Knjiga "Pjegava"

Osim što se bavi uzgojem pasa i vođenjem psećeg vrtića, Sanja je autorica prve hrvatske knjige o dalmatinskim psima, simboličnog naziva Pjegava: "Pjegava je moj dugogodišnji nadimak jer mi se uzgajačnica pasa zove Pjegava Sanjaska i jer sam ja, eto, po licu pjegava. Nakladnička kuća Semafora, koja ju je izdala, pomogla mi je sa naslovom.  Knjiga sadrži apsolutno sve informacije o dalmatinskim psima. Slikovito je objašnjeno kako izgleda suživot dalmatinskog psa i čovjeka tj mene i moje obitelji. Opisane su razne situacije, od toga kako je bilo kad sam saznala da sam trudna, a imala sam psa, pa se rodilo dijete, a tu su psi. Kako se putuje sa psima, gdje se može putovati, što su to izložbe. U principu, jako dobra knjige iz koje se može pročitati i jako dobro predočiti kako izgleda život sa psom, čega se ustvari čovjek treba odreći. Ipak, nekih stvari koje imate dok nemate psa se morate odreći onda kada ga nabavite."

Tjedan dana plaćenog godišnjeg odmora za nabavljanje psa

 | Author: Borna Filic/PIXSELL Foto: Borna Filic/PIXSELL

Planovi za budućnost

Usluge psećeg vrtića tek su početak planova za Xenu: "Razmatramo i mogućnost da radimo kao hotel, ali trenutno radimo na radionicama i seminarima koje ćemo početi nuditi. Dakle, imat ćemo i seminar za sve one koji još nemaju psa, a htjeli bi ga imati. Tu ćemo ljude upoznavati sa vrstama pasa: veliki ili mali pas, duga ili kratka dlaka? Da li izabrati muško, da li žensko? Gostovat' će nam veterinari i dreseri, tako da će se moći postavljati i pitanja. Cilj je da ljudi odaberu zaista idealnoga psa, u skladu sa svojim životnim potrebama, sa kojim će uživati i sa kojim neće biti klasičnih problema."

Radionice i seminari kreću u svibnju. Održavat će se u samom vrtiću, a detaljnije informacije o prijavama možeš pronaći na web stranici Xene.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.