Eko Miss(ija) bez plastike 02. travnja 2019.

Strava i užas: Trudna ženka kita pronađena na obali Sardinije s 22 kg plastike u utrobi

Foto: Youtube/SEAME Sardinia

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U utrobi mrtve trudne ženke kita koju je izbacilo more na obalu Sardinije pronađeno je oko 22 kilograma plastike, piše USA Today. Komunalni radnik pronašao je kita krajem prošlog tjedna, a u njegovoj utrobi našli su plastične vrećice, najlonske cerade i drugu plastiku.

Fetus pronađen u utrobi bio je mrtav i pothranjen, najvjerojatnije zbog plastike. "Fetus je gotovo sigurno umro i prije nego što se ženka kita nasukala na obalu", rekao je za CNN Luca Bittau, predsjednik neprofitne udruge SeeMe. Prije ovog kita na Filipinima je pronađen još jedan u čijoj je utrobi pronađeno oko 40-ak kilograma plastike.

Mattia Leone, morski biolog iz SeeMe, izjavio je za Telegraph da smo s pronalaskom novog kita zatrovanog plastikom još jednom postali svjedoci ove vrlo zabrinjavajuće i tužne situacije.

Možda te zanima... Kako je plastika postala veliki izvor zarade i nepresušan izvor otpada Kolumne


Vatrogasci su pomogli u podizanju trupla kita na kamionu kako bi ga se odvezlo na autopsiju. Toksikološki nalazi koji će biti objavljeni kroz par tjedana pomoći će u otkrivanja točnog uzroka smrti.  Iz neprofitne organizacije SeeMe objavili su da planiraju sačuvati kostur kita kako bi podigli svijest o štetnosti plastike koja zagađuje ocean.



Plastika čini 95 posto otpada u Sredozemnom moru i na njegovim plažama, izvijestio je prošlogodišnji World Wildlife Fund, pretvarajući ga u "opasnu plastičnu zamku".
 

Sergio Costa, talijanski ministar za okoliš, nakon ovog incidenta rekao je da više nema sumnje koliko je plastika postala važan problem i objavio rat jednokratnoj plastici.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.