Eko Eko dom 13. srpnja 2017.

Tristo do petsto kW/h energije godišnje otpada na uređaje u "stand by" načinu rada

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jesi li znala da računalo, pisač, ili televizor troše energiju i onda kada su isključeni, odnosno kada su samo uključeni u utičnicu, a ne rade. Redovito isključuj iz utičnice uređaje koje ne koristiš, posebno kod duljih izbivanja od kuće.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Prosječno hrvatsko kućanstvo na godišnjoj razini potroši 3500 kW/h električne energije, a procjenjuje se da od toga 300 do 500 otpada na uređaje u stand by načinu rada.

Suprotno uvriježeno mišljenju da screen saver štedi energiju, tj. da računalo troši manje kada je monitor u stanju mirovanja, istina je da screen saver štedi jedino ekran. Paljenje i gašenje računala ne troši dodatnu energiju, niti opterećuje računalo, a produljuje vijek trajanja njegovih komponenti. Uvijek gasi računalo kad ga ne koristiš.

Ako ti je ipak često potrebno, ugasi monitor dok ne radiš jer on troši više od pola energije cijelog sustava. TV i računalo u stand by načinu rada troše i do 24% električne energije u odnosu na potrošnju kad su uključeni, pa ih svakako isključi tijekom dužih izbivanja iz kuće. Možeš ih isključivati iz utičnice i svake večeri prije spavanja kako bi uštedjela energiju i novac.

Više o racionalnom korištenju električne energije pročitaj ovdje, a informacije o sigurnom korištenju električnih uređaja potraži ovdje.

Štedi energiju, čuvaj prirodu. HEP - Više od struje!

 

 

 | Author:  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.