Eko Eko dom 12. srpnja 2017.

Trikovi prilikom pranja posuđa u perilici koji štede električnu energiju, vodu i vrijeme!

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Znaš li da pranjem posuđa u perilici trošiš do 60% manje električne energije i do 85% manje vode nego kod ručnog pranja? Naravno, perilicu koristi samo kad je potpuno napunjena.

Potrošnja suvremenih perilica za posuđe nije više visoka kao što je bila u početcima njihove proizvodnje: za jedno pranje perilica treba od 15 do 28 litara vode i 1,1 do 1,8 kWh električne energije.

Današnja sredstva za pranje posuđa su također učinkovitija pa nema potrebe za pranjem na vrlo visokim temperaturama. Biraj programe pranja do 55 °C koji će ti uštedjeti energiju. Naime, što je viša temperatura pranja, veća je i potrošnja.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Programi sušenja posuđa troše dodatnu energiju. Radije pusti posuđe da se osuši na zraku, a zdjelu ili tanjur koji hitno trebaš uvijek možeš prebrisati krpom.

Ako je moguće, perilicu kod postavljanja spoji na dovod tople vode. Time ćeš uštedjeti energiju jer se mnogo energije troši upravo za zagrijavanje vode.

Na kraju, još jednom napominjemo da perilicu trebaš koristiti samo kada je potpuno puna, a posuđe prije stavljanja u perilicu prebrisati kako bi uklonila krupnije ostatke hrane.

Više o racionalnom korištenju električne energije saznaj na linku.

Štedi energiju, čuvaj prirodu. HEP - Više od struje!

 

 

 | Author:

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.