Eko 21. srpnja 2017.

Tri navike kojima ćeš napraviti puno za svoje zdravlje, kućni budžet i okoliš

Voda
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svakodnevnom kupovinom jedne vrećice prilikom kupnje potroši se 30 lipa, a ako želiš čvršću vrećicu da ti se to što si kupila ne bi rasulo po podu onda ćeš trebati izdvojiti oko jedne kune. Ako tako postupaš svaki dan i uzmeš u obzir da nekad ideš i u veće kupnje pa kupiš više plastičnih vrećica to ispada da godišnje potrošiš između 300 i 400 kuna na plastične vrećice.

Iako to nije veliki iznos na godišnjoj razini, svakako ga možeš pametnije potrošiti. Osim toga plastičnim vrećicama treba više od 100 godina da se razgrade, a tijekom tog procesa razgradnje ispuštaju otrovne kemikalije koje dospijevaju u tlo, rijeke, mora i oceane. Plastične vrećice ubijaju milijune životinja koje u neznanju ljudski otpad zamjenjuju za hranu i umiru u teškim mukama. Pored svega navedenog savjet je - nosi u torbi platnenu vrećicu i to ne jednu nego više njih.

Vrećice | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock Ukidaju se tzv. srednje vrećice, u upotrebi ostaju još uvijek one ultra lagane koje se nalaze na odjelima voća i povrća u samoposluživanjima

Umjesto plastičnih boca, kad god možeš koristi staklene, jer plastične boce osim što zagađuju okoliš djeluju štetno i na zdravlje.Talijanski su znanstvenici dokazali da se di (2-etilheksil)-ftalat nalazi u vodi koja se čuva u plastičnim bocama od polietilentereftalata (obične PET boce). Taj spoj, koji je teratogen i uzrokuje rak jetre, vremenom migrira iz PET ambalaže i nakuplja se u vodi. Slične rezultate objavili su znanstvenici sa Sveučilišta u Napulju koji upozoravaju da je u PET bocama koncentracija ftalata u vodi 20 puta veća nego u vodi iz staklenih boca.

Više o financijskoj uštedi i zašiti okoliša pročitaj ovdje

Kupuj veća pakiranja proizvoda koje redovito koristiš jer ćeš tako dati svoj doprinos zaštiti okoliša. Kupnjom većih pakiranja smanjuje se potrošnja energenata za proizvodnju ambalaže. Osim toga tako ćeš i uštedjeti novac jer je tako pakiran proizvod jeftiniji.

Štedi energiju, čuvaj prirodu. HEP - Više od struje!

 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.