Eko 06. srpnja 2011.

Top gadgeti na sunčev pogon

Mobitel-Solarni1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tehnologija također može biti u skladu s prirodom što dokazuje činjenica kako je u posljednje vrijeme dostupno sve više uređaja koji se pune na solarnu energiju. Satovi, tipkovnice, punjači, baterije na biciklu i sigurnosne kamere samo su neki od njih. Pročitaj kako funkcioniraju top gadgeti na sunčev pogon

Pune se danju, noću pokreću računala

S prvim uređajima na sunčevu energiju potrošači su se susreli u osamdesetima. Bili su to džepni kalkulatori s crnim stakalcima iznad ekrana. Kad bi na njih padalo dovoljno jako svjetlo, kalkulator bi radio.

Kad bi stakalca bila prekrivena ili kad bi bio mrak uređaj bi se gasio. Pogađaš da su stakalca male svjetlosne ćelije koje su davale ono malo napona za pokretanje spravice.

U međuvremenu je proizvedeno mnogo uređaja koji rade na svjetlosnu, a najčešće sunčevu energiju: satovi, telefoni, tranzistori, lampice, tipkovnice i punjači koji se pune danju, a noću pokreću prijenosna računala, brijaće aparate, sušila za kosu ili grijače za vodu.

Obrati pažnju na ovih nekoliko šarmantnih sprava, koje su u savršenom skladu s okolišem!

Ruksak sa solarnim panelima

Trošenje baterija velik je problem za izletnike, koji katkada pred kraj dana uočavaju da su im gadgeti prazni. Ako okolo hodaš s iPhoneom i živciraš se što mu se baterija brzo prazni, za tebe je idealan novi izum NovoThink Surgea - torbica za iPhone sa solarnim punjačem, koji služi kao dodatni izvor struje za duže boravke daleko od električne mreže.

Za one koji nose više uređaja, Voltaic je napravio ruksak s ugrađena dva solarna panela, koja torbu pretvaraju u prenosivi punjač. Unutar torbe nalaze se odjeljci za razne tipične uređaje poput mobitela, kamera i MP3-ja, zajedno s odgovarajućim utičnicama.

Kako bi se paneli napunili potrebno je torbu izložiti suncu četiri do pet sati. Potom, kad zagusti, priključi ispražnjeni mobitel ili drugi uređaj i preuzmi struju iz panela. Ista kompanija proizvodi torbe s još jačim solarnim punjačima za prijenosna računala.

Sobna rasvjeta

Većina prijenosnih računala opremljena je punjivim baterijama koje se prazne nakon tri ili četiri sata upotrebe, a još brže gledaš li filmić ili igraš igricu. Tvrtka AUO proizvela je notebook s ugrađenim solarnim panelom, koji akumulira sunčevu energiju i daje računalu dodatno napajanje. Kad je panel napunjen, možeš na računalu raditi 20 posto duže nego samo s baterijom.

Daljinski su upravljači izmišljeni za one kojima se ne da dizati radi mijenjanja programa. A tko ima solarni daljinac PowerPlus Leopard ne mora se dizati ni da bi u njega stavio nove baterije. Ova se spravica napaja iz sunčevog svjetla, ali i iz sobne rasvjete pa se nikada ne prazni - osim ako je dugo ne držiš na dnu ormara.

Sunce daje sigurnost

Budući da bicikl voziš uglavnom danju, iskoristi prirodno svjetlo da napuniš solarne baterije koje će davati struju noću.

Radi se o svjetlima tvrtke Owleye (u prijevodu "sovino oko"), dovoljno jakima da šalju snop svjetlosti na daljinu od deset metara. Osim suncem, baterije se mogu napuniti i putem kabela USB spojenog sa stolnim računalom.

Sigurnosna kamera za vanjsku upotrebu također ima prednost da može upijati sunčevu svjetlost. Stoga je Smarthome proizveo kameru koju pokreće samo sunce, uz dodatnu prednost da se pali samo kad uoči kretanje, dok se svo ostalo vrijeme nalazi na čekanju.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.