Eko 03. kolovoza 2017.

Top 5 ideja za izlete za užitak i jačanje svijesti o važnosti ekološkog ponašanja

Izlet630
1/6
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako te ovog ljeta ne privlače klasične morske destinacije donosimo ti top 5 savjeta za bijeg iz grada u mir prirode. Za tebe smo istražili gdje se u Hrvatskoj možeš prošetati predivnom netaknutom prirodom i vidjeti puno vrsta ptica i raznolikih životinja . U članku pročitaj top 5 mjesta za ljetni izlet u prirodu.

Lonjsko polje - predivna priroda i čak 250 vrsta ptica

Ako osim prekrasne prirode želiš vidjeti i velik broj životinja ovo je idealno izletište za tebe. Park prirode Lonjsko polje smješten je u središnjem dijelu Hrvatske, omeđen padinama Moslavačke gore i rijekom Savom. Na površini od 50 650 ha smjenjuju se pejzaži livada i pašnjaka s nizinskim poplavnim šumama te starim rukavcima. U njemu živi oko 250 vrsta ptica, a i najveće je mrijestilište riba u Europi. Osim prekrasnog pejzaža ovaj park prirode posjeduje i vrijednu kulturnu baštinu, folklor, obrt i pučko stvaralaštvo. Ono što čini ovo područje izrazito slikovitim, osim prekrasne prirode, svakako su i sela smještena uz rijeke i rukavce. U parku se nalazi i selo Čigoč u kojemu gotovo svaka kuća ima 'svoje' gnijezdo roda, zbog čega je 1994. god. proglašeno za 'Europsko selo roda'.

Nakon boravka u prirodi, pokupi sve stvari koje si donijela sa sobom. Neka okoliš bude onakav kakav je bio!

Rt Kamenjak - iskonska priroda i opuštajući sadržaji

Donji Kamenjak i medulinski arhipelag poznatiji kao Rt Kamenjak jedno je od najzanimljivijih mjesta za posjetu u Istri. Razlog tomu je prije svega priroda s vizurama krajolika kakve se rijetko viđaju te brojne rijetke i endemične vrste biljaka i životinja.. Posjetitelj se na Kamenjaku osjeća kao da se nalazi na kraju svijeta, a energija koju odašilje ovo prirodno netaknuto područje vrlo je intenzivna i gotovo svi koji su jednom došli na Kamenjak, redovito se vraćaju. Osim doživljaja iskonske prirode, posjetitelj na Kamenjaku itekako 'ima što raditi' i može aktivno doživjeti područje svim osjetilima. Biciklističke staze Gornjeg i Donjeg Kamenjaka jedne su od najpopularnijih u Istri. Svake godine ovim područjem provozi se nekoliko tisuća biciklista i svi koji su jednom došli, iznova se svake godine vraćaju

Kopački rit - bogata vegetacija i mnoštvo životinjskih vrsta

Za one koji se žele opustiti u raznolikoj vegetaciji Kopački rit je idealno mjesto za njih. Ovo poplavno područje nastalo je djelovanjem dviju velikih rijeka, Dunava i Drave i nalazi se na području Baranje. Na veliku raznolikost vegetacije u Kopačkom ritu utiče mikroreljef, odnosno dubina vode i vrijeme trajanja poplava. S jedne strane tu su različiti tipovi šuma, a s druge vodena i močvarna vegetacija. U Kopačkom ritu raste preko 140 vrsta biljaka, mnoge među njima su rijetke, neke od njih rastu samo na ovom području. I životinjski svijet obiluje bogatstvom različitih vrsta mekušaca, kukaca, 60- tak vrsti slatkovodnih riba, 11 vrsti vodozemaca, 10 vrsta gmazova, 293 vrsta ptica, 54 vrsti sisavaca.  U Parku prirode Kopački rit postoji mogućnost najma bicikala. Vozeći se biciklističkim stazama Parka je zasigurno prekrasan način rekreacije i upoznavanja prirodnih ljepota u nezaboravnom okruženju i ljepoti Parka, a u vožnji brodom može se upoznati Posebni ornitološki rezervat.

Nakon boravka u prirodi, pokupi sve stvari koje si donijela sa sobom. Neka okoliš bude onakav kakav je bio!

Lopar - kamp Zidine - avantura u netaknutoj prirodi

Ako ti je dosta prekrcanih kampova, prošaranih bezbrojnim kamp kućicama, nezgrapnim turističkim šatorima i bezobrazno parkiranim automobilima posjeti kamp 'Zidine'. Ovo je mali, robinzonski kamp, kapaciteta za oko 100 osoba. Nalazi se na istoimenom poluotoku na otoku Rabu, u borovoj šumi, daleko od gužve i svakodnevne vreve. Nudi nezaboravan doživljaj avanture u prekrasnoj prirodi. Do kampa se najlakše stiže barkom, ili to ili pješice. Nije dopušten prilaz s bilo kakvim motoriziranim pomagalom, a svatko ko se jednom zaputi u pješčanu divljinu loparskog dijela Raba, oplemenjenu mirišljavom crnogoricom, ubrzo će shvatiti i zašto. Na takvom smirujućem prostoru s kojeg pogled puca na široki plavi jadran, svaki automobil djeluje kao mala ekološka bomba. U dubinu kampa posjetitelje vodi mala stazica ukrašena ručno izrađenim maštovitim keramičkim vazama s kojih se uz borove penju puzavice velikih crvenih cvjetova. U blizini Kampa možeš pogledati arheološka nalazišta i uputiti se na treking staze koje te vode do raznih atraktivnih rapskih lokacija.

Bio Park Divlje Vode - mali ZOO u prekrasnoj prirodi

Bio park Divlje Vode dio je parka prirode Žumberak - Samoborsko gorje koji je zbog svoje prekrasne prirode osnovan 1999. Nalazi se u dolini potoka Bregane koji protječe kroz park dajući mu posebnu ljepotu i ugođaj. Posjetitelji mogu uz prekrasnu prirodu uživati i u različitim sadržajima što ih park nudi. Djecu će posebno oduševiti ZOO park gdje obitavaju razne divlje, domaće i egzotične životinje koje slobodno šeću parkom. U parku se nalaze i šetalište uz ribnjak, igralište za mali nogomet te jezero za sportski ribolov.

Nakon boravka u prirodi, pokupi sve stvari koje si donijela sa sobom. Neka okoliš bude onakav kakav je bio!

 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.