Eko 22. siječnja 2020.

Thunberg: "Niste učinili ništa" - Trump: "Aktivisti šire paniku"

Foto: Jonatan Ernst/Reuters/Pixsell
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svjetski gospodarski forum u Davosu (World Economic Forum WEF) 2020. okupit će više od 3000 sudionika iz preko 120 zemalja svijeta. Hrvatski premijer Andrej Plenković također sudjeluje.

Svjetski gospodarski forum započeo je u utorak u Švicarskom Davosu, a prvi dana samita, na kojem se okupljaju najmoćniji ljudi svijeta, obilježili su razgovori o klimi i klimatskim promjenama koje su otvorili Greta Thunberg, Salvador Gomez-Colon, Natasha Mwansa i Auntumn Peltier.

Thunberg, tinejdžerica i švedska aktivistica, svoj je izlazak na pozornicu iskoristila kako bi ponovno upozorila svjetske čelnike da slušaju mlade ljude. Navela je da do sada "nisu učinili u osnovi ništa" kada je riječ o smanjivanju emisije ugljika, unatoč svakodnevnim dokazima o klimatskim promjenama, prenosi CNN.

Na pitanje kakve promjene i što želi vidjeti u budućnosti, Thunberg je odgovorila da je njezina želja da se počne "slušati znanost te da se počne rješavati problem krize u kojoj se nalazimo." 

"Znanost i glas mladih nisu u središtu rasprave, a trebali bi biti. Riječ je o nama, budućim generacijama i onima koji su danas pogođeni", zaključila je mlada aktivistica.

 | Author: ARND WIEGMANN/REUTERS/PIXSELL Foto: ARND WIEGMANN/REUTERS/PIXSELL

Trump pozvao na optimizam

Prvoga dana WEF foruma u razgovorima je sudjelovao i američki predsjednik Donald Trump te je odmah napao klimatske aktiviste nazvavši ih "višegodišnjim prorocima propasti."

Njegov govor dogodio se samo nekoliko sati nakon govora Grete Thunberg, a govorio je o odbacivanju poziva na hitno djelovanje te je ohrabrio svijet da umjesto toga prihvati optimizam. "Ovo nije vrijeme za pesimizam. Ovo je vrijeme za optimizam. Strah i sumnja nisu dobar misaoni proces, jer ovo je vrijeme za ogromnu nadu i radost te za optimizam i djelovanje", prenosi CNN.

Ovo je inače 50. jubilarni forum u Davosu, a prisustvuje mu i hrvatski premijer Andrej Plenković koji je u utorak sudjelovao u dva panela - "Diplomatski dijalog o zapadnom Balkanu" i "Generiranje rasta u srednjoj i istočnoj Europi", a održao je i niz bilateralnih sastanaka.

U fokusu samita, koji traje od utorka do petka, bit će i druga bitna pitanja i teme, a neke od njih su - usporavanje globalnog gospodarskog rasta, trgovinski ratovi, geopolitičke napetosti u Istočnoj Aziji i bliskoistočne žarišne točke.

Popis sudionika, kojih je više od 3000, uključuje i čelnike država i vlada iz Jordana, Palestine, Iraka, Afganistana i Pakistana, po šest predstavnika iz Bank of America, BlackRocka, Citija, Goldman Sachsa, HSBC-a i ruskog kreditora Sberbank. Njemačka kancelarka Angela Merkel nalazi se među 53 šefa država za koje su dužnosnici WEF-a rekli da će biti na tom događaju, američki ministar riznice Steven Mnuchin, Ivanka Trump, Jared Kushner, dok će Priyanka Chopra Jonas prisustvovati u razgovorima o siromaštvu, prenosi CNBC. Cijeli program možete vidjeti ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.