Eko Mijenjam se na zeleno! 23. rujna 2021.

Tekući sapun ima 25 posto veći ugljični otisak od krutog, evo što sve možeš promijeniti

Foto: shutterstock Uz malo truda moguće je sve proizvode u kupanici zamijeniti s ekološkim što je bolje i za zdravlje i za okoliš

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Često se govori o klimatskim promjenama, mogućoj nestašici vode, zagađivanju prirode, no što možemo učiniti u vlastitom domu kako bismo pridonijeli ekoživotu? Mnogo je toga, no danas ćemo zaviriti u kupaonicu u kojoj se zapravo zadržavamo dosta vremena i pogledati što i kako koristiti kako bismo što manje zagađivati naš dragi Planet.

Proizvode od bambusa možeš pronaći svugdje, od toaletnog papira, ručnika, pa čak i kupaonskih garnitura. U cijeloj kupaonici koristi što više prirodnih materijala. Isprobaj dekorativnu mahovinu za kupaonicu, najnoviji eko-trend koji unosi prirodu u zatvorene prostore.

Tekući sapun

Jesi li znala da je ugljični otisak tekućeg sapuna čak 25 % veći od krutog sapuna? A kad s njime pereš ruke trošiš i više vode, za razliku od pranja krutim sapunom. Ma koliko slatko bilo imati tekući sapun u zgodnim pakiranjima s pumpicom, česta zamjena plastične ambalaže dodatno je zagađivanje. Bilo bi zgodno nabaviti od lokalnih proizvođača sapun s eko sastojcima, koji nije u plastičnom pakiranju. No, ako ste ljubiteljica tekućih sapuna, umjesto plastičnih nabavi staklene bočice i sapun u rinfuzi pakiran u recikliranim pakiranjima. 

Šamponi i regeneratori

Većina šampona i regeneratora za kosu pakirana je u plastičnoj ambalaži. Želiš li pomoći Planetu i smanjiti plastični otpad rješenje je kupnja krutog šampona i regeneratora. Jednako su učinkoviti, a njihovim korištenjem smanjuje se ugljični otisak prilikom transporta, a da o kemikalijama, kojih u ekoproizvodima nema, da i ne govorimo. Naime, većina krutih šampona ne sadrži sulfate, čija je uloga  stvaranje pjene i čišćenje, no često istovremeno uklanjaju i prirodna ulja s kose što svakako nije dobro.

Dentalna higijena

Na eko način može biti izazov svima koji žele izbjeći plastiku. Naša navika pranja zuba dva do tri puta dnevno zapravo je stvaranje tisuća tona plastike. Je li ti poznato da se samo u SAD-u godišnje odbaci čak blizu milijarde četkica za zube? No, na sreću, u posljednjih nekoliko godina i na našem tržištu možeš pronaći odličan izbor biorazgradivih četkica, uglavnom od bambusa ili drveta. Paste za zube koje se obično koriste pune su štetnih sastojaka, a pakirane su u plastičnim tubama, koje se ne mogu reciklirati.  No, već i kod nas postoje paste u biorazgradivim pakiranjima bez štetnih sastojaka, jednako djelotvorne kao i konvencionalne.

Blazinice za uklanjanje šminke za višekratnu upotrebu

Teško je pronaći kupaonicu u kojoj se ne nalaze blazinice. Nažalost, te malene okrugle vatice nisu dobre niti za okoliš, a niti za  lice jer se u proizvodnji koristi tretirani pamuk, koji nije biorazgradiv. Malo su bolja opcija eko blazinice, no i njih često pakiraju u plastiku. Naš su prijedlog višekratne blazinice. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Eko deterdžent za pranje veša i omekšivač

Ne postoji ništa bolje od svježe, čiste i mirisne odjeće. Većina deterdženata i omekšivača sadrži dosta štetnih sastojaka, koje bismo trebali izbjegavati. Posjetite li neki od naših supermarketa ili specijaliziranih trgovina, u njima ćete pronaći bogatu ponudu eko sredstava za čišćenje i to u recikliranim pakiranjima. Jedan od takvih eko primjera su kugle za omekšavanje odjeće u perilici rublja. Koristeći njih štedi se na omekšivaču (stavljamo ga manje ili ga ne stavljamo uopće), a kod korištenja u sušilici rublja smanjuje se vrijeme sušenja i elektricitet, kao i manje nabora, a tkanine su mekše. Osim toga, na kuglicu možeš nakapati i svoje omiljeno eterično ulje te ju zatim staviti u sušilicu – miris odjeće će te sigurno osvojiti. 

Eko uređaj za tuširanje

Vječna je dilema tuširanje ili kupanje? Iako i jedno i drugo ima svoje prednosti i mane, pri tuširanju se troši manje vode. Osim toga vrlo je učinkovito postaviti i eko uređaj za tuširanje, što omogućuje nizak protok vode.

Eko sredstva za čišćenje kupaonice

Nije ih problem pronaći na prodajnim mjestima, no za one koji sami vole spravljati sredstva za čišćenje dodajemo nekoliko savjeta. Ocat je odlično sredstvo koje uklanja masnoće i prljavštinu (čađu), a učinkovito uklanja masne mrlje i neugodne mirise (njegov miris brzo hlapi). Ako ne uspijevaš očistiti samo s octom, pomiješaj ga sa soli ili ekološkim tekućim deterdžentom. Inače, octom možeš povremeno pošpricati i tuš kabinu pa ju isprati za 30 minuta, čime ćeš izbjeći nakupljanje kamenca.

Nadamo se da smo te ovim kratkim savjetima ohrabrili da i ti, ako već nisi, započneš svoj “eko-život” i od svoje kupaonice napraviš pravu malu eko oazu.

Naš partner projekta, HEP, mijenja se na zeleno, možeš i ti! Realizacija obnovljivog scenarija Hrvatske elektroprivrede rezultirat će povećanjem udjela obnovljivih izvora u proizvodnom portfelju HEP-a za 50 posto te povećanjem proizvodnje iz obnovljivih izvora u godinama s prosječnim hidrološkim okolnostima sa sadašnjih šest na devet milijardi kWh godišnje do 2030. godine. Više saznaj ovdje!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.