Eko 01. ožujka 2010.

Tajne organskog vrta

Vrtlarstvo
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Velika ilustrirana encikolopedija "Zdravi vrt", novo izdanje Mozaika knjiga, najpotpunija je i najsveobuhvatnija knjiga o ekološkom vrtlarstvu: na jednomu mjestu obuhvaćene su osnove ekološkog vrtlarstva te savjeti o uzgoju povrća, voća i ukrasnog bilja

Jednostavno, organsko vrtlarstvo način je vrtlarstva koji ne šteti okolišu i ugodan je ljudima. Metode organskog vrtlarstva može primjenjivati svatko u stvaranju i održavanju gotovo svih oblika, veličina i stilova vrtova, na svim lokacijama, od gradskih središta do seoskih idiličnih prostora. Organsko vrtlarstvo omogućuje da imaš vrt kakav želiš, znajući pritom da daješ svoj mali doprinos zaštiti šireg okoliša u kojemu svi moramo živjeti.

Od hrane do cvijeća

Pokret za organski uzgoj zapravo je počeo sredinom 20-og stoljeća, kad su napredni pojedinci - vizionari kakvi su bili Lawrence D. Hills i Eve Balfour posumnjali da su uzgoj i proizvodnja hrane, pa tako i vrtlarstvo krenuli krivim razvojnim smjerovima. Njih je naročito zanimala proizvodnja zdrave hrane, u kojoj je najnapredniji bio organski uzgoj. No, organske metode nisu namijenjene samo malim voćnjacima i gredicama s povrćem. One se mogu primijeniti na sve vrste vrtova, od travnjaka i živica do lončanica na prozorima. Danas se organske metode primjenjuju čak u javnim parkovima, na sportskim terenima, naročito kad je riječ o sportovima na travi, čak i na parkiralištima.

Budućnost je organska

U posljednjem desetljeću iskazano je golemo zanimanje za sve što je organsko. Pokret za organski uzgoj - koji je dugo vremena činila gorljiva, posvećena, aktivna, no razmjerno mala skupina entuzijasta - danas je prilično sazrio. Organska hrana može se nabaviti posvuda, u lancima velikih supermarketa kao i u specijaliziranim trgovinama diljem Europe, vlade podupiru organski uzgoj i istraživanja, a sve se više primjenjuju organske metode vrtlarstva. Svaki put kad se dogodi nova afera s hranom, ili se otkrije opasnost od novih pesticida, ljudi počnu uzgajati i konzumirati organsku hranu.

Sve tajne koje će ti osigurati da uzgojiš zdravi vrt od početka ili postojeći učiniš zdravijim i ljepšim, na jednostavan, provjeren način, korak po korak, naći ćeš u Velikoj ilustriranoj enciklopediji "Zdravi vrt". Od pripreme tla i sadnje do zdravijeg voća i povrća, ovdje ćeš naći prokušane, uspješne upute uz koje svatko može postati stručnjak za zdravi uzgoj.

Knjigu možeš prolistati u pdf formatu u našoj Čitaonici.

Knjiga izlazi iz tiska u travnju 2010., a kupnjom u pretplati - plativo u 4 obroka po 99 kuna uštedjet ćeš 149 kuna. Svi kupci knjige u pretplati od Mozaika knjiga na dar će dobiti i praktičnu knjigu "Uzgoj jestivih i ljekovitih gljiva".

Više info: www.mozaik-knjiga.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.