Eko 04. listopada 2017.

Svjetski dan životinja: Razmisli kako i ti možeš doprinijeti smanjenju životinjskih patnji?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svjetski dan životinja obilježava se od 1931. godine 4. listopada. Tim povodom Udruga Prijatelji životinja organizira sajam na Starčevićevom trgu, kod ulaza u Importanne Centar, od 11 sati na kojem će prezentirati hranu zbog koje nisu patile životinje, kozmetiku koja nije testirana na životinja i dijelit će brojne druge materijale koji promoviraju zaštitu i prava životinja, kao i suosjećajan način života.

Milijarde životinja godišnje se ubijaju zbog hrane. Milijuni se ranjavaju, progone i ubijaju u lovu. Milijuni se ubijaju u raznih pokusima i istraživanjima. Milijarde riba umire u mukama uhvaćene u mrežu ili na palubama brodova, na udicama ili probijeni harpunima, kao i brojni morski sisavci i morski psi. Milijuni krznaša se ubijaju a krzna im se deru i od toga se pravi odjeća. Milijuni pate i umiru u kavezima, u cirkusima, na lancima, u krletkama ili napušteni na ulici.

 

"Sve to može se izbjeći. Ništa od toga nije potrebno. Vrijeme je da to onda i prestanemo činiti", pozivaju Prijatelji životinja i objašnjavaju: "Naš cilj je javnosti koju čine potrošači ukazati da sve kreće od njih samih. Patnja životinja je nusproizvod industrija koje ih iskorištavaju, a koje i postoje zbog tržišta. Ukidanjem potražnje proizvoda zbog kojih pate životinje, ukida se i 'proizvodnja' iste te patnje.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ovaj datum ćemo posvetiti svim životinjama, ne samo onima iz naše okoline na čije smo patnje osjetljivi i koje nam je teško gledati bolesne i ozlijeđene, a pogotovo kako tužno lutaju ulicama. Ovaj datum posvećujemo i svim onim životinjama koje žive u patnji dalekoj od očiju javnosti, čije krike čuju samo oni koji to žele čuti. Ovaj datum datum je svih životinja. Svaka životinja u svim farmama svijeta, u svim laboratorijima ovog svijeta, svim cirkusima i kavezima svijeta.

Delfin01 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Sve životinje koje će možda već sutra biti ubijene danas imaju svoj dan, Dan zaštite životinja. Jednog dana životinje će biti slobodne. Jednog dana nestat će najgorih nepravdi i patnji koje je svijet ikada vidio. Tada će jedenje životinjskih leševa biti osuđivano, gledanje zatvorenih bića nezamislivo, a ubijanje iz zabave psihopatsko. Naše riječi postat će djela. A do tog dana slobode svih bića ostaje nam jedan dan koji javnost posvećuje životinjama. Iako mi to radimo svaki dan, i radit ćemo dok ne budu slobodne", istaknuli su.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.