Eko 08. veljače 2017.

Sva lica ljubavi u životinjskom svijetu - od macho mužjaka do pravih kavalira

Foto: PR
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Od subote, 11. veljače, do utorka, 14. veljače, iskusni će edukatori Zoološkog vrta grada Zagreba posjetiteljima otkrivati kako nastaju parovi u svijetu životinja. Pritom možeš upoznati i trenutno najzaljubljeniji par u maksimirskoj šumi - par oblačastih štakora.

Par oblačastih štakora, pripadnika najveće skupine štakora na svijetu, dobio je mladunca. Spol mališana još se ne zna, a kako je riječ o izuzetno plahim životinjama, njihovo se razmnožavanje može proučavati samo u zoološkim vrtovima.

 | Author: PR Foto: PR

Daleko otvorenije u prirodi zavodi patuljasti kajman. Svoj rep postavlja gotovo okomito iznad vode, a glavu ponosno usmjerava u zrak. To mu omogućuje da proizvede zvukove nalik na režanje. Ženke „padaju“ na takav duboki glas.

Macho stasom i glasom u doba parenja diče se i otrovne žabe. Prvo mužjaci pjevaju posebnu pjesmu kojom dozivaju ženke, a ako se osim ženki pojavi i neki mužjak, međusobno odmjeravaju snagu. Natjecanjem u sklekovima utvrđuju tko je dominantan mužjak. Podčinjeni priznaje poraz spuštajući glavu do tla.

Što izbor ljubimca govori o tebi

Crnokljuni tukan pravi je kavalir u svijetu životinja. On ženku obasipa darovima. Kada pronađe hranu ili nešto što smatra da je dostojno njegove drage, doleti do ženke i kljunom joj predaje dar. Ženka ga koji put uzme odmah, a ponekad ga vrati mužjaku kako bi joj ga on mogao opet dati. U slučaju da ženka potpuno ignorira svog partnera i odleti na drugu granu, on će je slijediti i zvonkim glasanjem nagovarati da ipak uzme dar.

Feng shui savjeti za ljubavnu sreću

Ove i još mnoge čudesne priče će edukatori Zoološkog vrta grada Zagreba pričati posjetiteljima tijekom Ljubavne ture. U obilaske koji traju 45 minuta, kretat će se u 11 i 14 sati, a kupon za sudjelovanje u Ljubavnoj turi treba se podići na blagajni pri ulasku u Vrt.

 | Author: PR Foto: PR

Ljubitelji životinja u povodu Valentinova mogu posvojiti i svoj omiljeni par, npr. mare Juanitu i Ozzyja, morske lavove Edith i Zagija te zebre Sabinu i Gustava.

Oni pak koji su posvojili neku životinju iz Zoološkog vrta grada Zagreba u proteklih godinu dana, točnije od 14. veljače 2016., na Valentinovo u Vrt mogu ući besplatno.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.