Eko 06. studenoga 2015.

Šumska zabava na Sljemenu!

Eko-Akcija_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zbog tri tone otpada godišnje po stanovniku, zbog toga što 90 posto od toga još uvijek ne recikliramo, a dio završi po šumama i moru, 24sata s partnerima kreće u treću godinu Velike EKO akcije. U subotu 7. studenog popet ćemo se na Zagrebačku goru, 1000 metara bliže suncu, i ispuniti obećanje koje smo dali prošle godine kad smo se skotrljali niz obronke Medvednice i pokupili desetke metara kubičnih otpada iz parka prirode

U dosadašnjih 18 akcija čišćenja, što na moru što na kopnu, iz okoliša smo uklonili 350 metara kubičnih otpada, čime smo preporodili nekoliko prirodnih dragulja u Hrvatskoj. Medvednica nas je prošle godine dočekala bajkovitim kolažom sunčevih zraka i sjena stabala koji su se preplitali kroz pramenove magle na lahoru. I dok je Zagreb stenjao pod oblacima, mi smo, među ostalim, dio po dio umalo prikupili cijelog golfa i odlično se zabavili.

Pune dvije godine, u stvari, nismo imali ni jednu akciju koju ne bismo mogli staviti uz bok s kakvim poštenim partyjem. Ekološkim desantom na murtersko primorsko mjestašce Jezera uz 50 aktivista i 30-ak ronilaca spasili smo turističku sezonu kojoj je prijetio sloj od 20-ak centimetara naplavljenog smeća na plažama. Mjesec dana nakon što je Sava sa zemljopisnih karata izbrisala Rajevo Selo i Gunju, s nekoliko desetaka volontera zaputili smo se u zonu katastrofe. Očistili smo nekoliko kuća, koliko smo već stigli, i donijeli nešto materijala i alata. 24sata sa svoje je strane medijski probio nekoliko do tada nedodirljivih tema, što se uvelike odrazilo na živote nastradalih.

Pridružite nam se i ove godine u spašavanju jednog od rijetkih planeta pogodnih za život kako to isto ne bi morali raditi današnji klinci. Prijaviti se možete na mail ekoakcija@24sata.hr.

Dok odrasli čiste, djeca uče o prirodi!

I ove godine rad volontera i organizaciju Velike EKO akcije pomagat će naši partneri. Dok odrasli čiste, djeca će moći naučiti da su drvni peleti i briketi najbolji primjer kako racionalno koristiti energente nastale iz ekološki obnovljivih izvora. Petrol na svojim pumpama nudi upravo ovo idealno ekološko gorivo po pristupačnim cijenama. Pelete na Petrolu možete kupiti na rate, te Vam za cijelu paletu kupljenih peleta, Petrol pelete dostavlja u Vaš dom.

Mitsubishi Motorsje službeni pokrovitelj projekta svojim vozilom. Naime, njihovo vozilo OUTLANDER PHEV zastupljeno je u nekoliko nacionalnih parkova i parkova prirode radi svojih ekoloških performansi te odličnoj prohodnosti na terenu. Riječ je o plug-in hibridnim električnim vozilima koja imaju mogućnost opskrbe baterije strujom iz generatora pokretanog konvencionalnim motorom, čime se znatno smanjuje potrošnja goriva i emisije CO2, a time se minimaliziraju nepovoljni utjecaji na okoliš.

Podršku EKO akciji već nekoliko godina daje i Janaf kao društveno odgovorna tvrtka. Stručnu podršku projektu daje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Program eventa:

  • Okupljanje volontera na kraju Zelene magistrale, od 09h- 09:30h
  • Volonteri sponzora akcije: Mitsubishi Hrvatska – LMG Autokuća; poduzeće Petrol d.o.o.; Jadranski Naftovod d.d.; Fonda za zaštitu okoliša I energetsku učinkovitost; dobrovoljni volonteri akcije : Studentski zbor Šumarskog fakulteta u Zagrebu; Studentski zbor Agronomskog fakulteta u Zagrebu; Lovački savez grada Zagreba; RunCroatia; Dječji vrtić “Brat Sunce”; PP Medvednica; Styria Grupa Hrvatska.
  • Velika EKO akcija čišćenja 09:30h – 12:30h 
  • PP Medvednica/Zelena magistrala, i Bizek - riječ je o prostoru koji je već desetljećima prepušten prirodnoj deforestaciji ali nažalost predstavlja jedno od stalnih ilegalnih deponija otpada
  •  Program za djecu – “Šumska pustolovina” 12:00h – 13:30h  dinamičan, zabavan i edukativan dan u prirodi s najmlađima. Najmlađi će kroz pomno odabrane igre i smijeh učiti o važnosti zaštite prirode, snalaziti se u novim situacijama te međusobno surađivati i podržavati jedni druge. Ovaj će program uz edukativnu komponentu povoljno utjecati na samopouzdanje djece i na bolju timsku povezanost kolektiva i odnose u njemu
  • Gastro druženje “Šumska zabava” 13:00h – 16:00h:
  • Planinarski dom “Glavica”, uz voditelja, glazbu i animacijski program , te nezaobilazni grah s kobasicama i pikantni gulaš, besplatnu pivu Carlsberg, sokove Juicy, voda Bistra, za sve sudionike akcije

Projekt prati na specijalu Velika EKO akcija.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.