Eko 14. travnja 2022.

Štrajkala glađu kako bi svojoj prijateljici iz Ukrajine omogućila vizu

Foto: Instagram Rend Plantings i njezina kćer bile su presretne nakon što je njihovoj ukrajinskoj prijateljici odobrena viza
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Britanaka Rend Platings osigurala je vizu za najbolju prijateljicu iz Ukrajine tako što je štrajkala glađu 12 dana.

Rend Plantings iz Cambridgea namjerava ponuditi sigurno utočiše prijateljici Kristini Kornijuk iz Ukrajine, kojoj je u međuvremenu viza odobrena. Prošli mjesec uspostavljen je program pod nazivom Ukraine Sponsorship Scheme koji omogućuje podnošenje zahtjeva za vizu, a Rend je reagirala brzo i poslala zahtjev za prijateljicu 18. ožujka. 

Kada je shvatila da se ništa ne događa sa zahtjevom, 1. travnja započela je svoj štrajk glađu u nadi da će se proces ubrzati. "Kašnjenje u izdavanju viza samo pridonosi već i tako strašnoj humanitarnoj krizi", smatra Rend. Iako je Kristina dobila vizu u utorak, Rend je još nekoliko dana odlučila štrajkati. 

"Znam da su svi očekivali da ću ići jesti isti tren kada je Kristina dobila vizu, ali zasada nastavljam štrajk još nekoliko dana kako bih ukazala na to da još mnogo ljudi čeka svoje vize jer žele pobjeći od ratnog stanja", rekla je Rend preko svog YouTube kanala.

Želi nastaviti pomagati

Iako ne planira štrajkati zauvijek, Rend i dalje želi pomoći Ukrajincima koji imaju isti problem s vizom. Želi cijeli proces ubrzati, a osjeća golemo olakšanje otkada je Kristina dobila svoju vizu. "Nevjerojatan je osjećaj što prijateljicu Kristinu Kornijuk mogu ugostiti u Britaniji". 

Rend je i kao znak podrške svoju kuću obojila bojama ukrajinske zastave, a njezina kćer Samantha isto je bila presretna kada je čula da je viza odobrena. Kristina joj je zahvalna na pomoći i vjeruje kako je njezin štrajk pomogao ubrzati proces, a Rend smatra kako je sramotno što je uopće morala štrajkom potaknuti da se proces pokrene. "Za vrijeme štrajka glađu pala sam sa 64 na 54 kilograma. No stalno sam razmišljala da je Kristina tamo u teškoj situaciji. Njoj je strašno tako dugo čekati na vizu u ratnim okolnostima, pa i ja mogu izdržati dok joj je ne izdaju", rekla je Rend.

Rend planira otići u Ukrajinu kako bi pomogla shrvanoj Kristini da doputuje u Veliku Britaniju. Kristina je prije živjela u Kijevu, ali se trenutno nalazi na zapadu Ukrajine, u gradu Jaremče. Kristina se teško odlučila na odlazak jer ima rođake u Donbasu koji žele ostati i strah ju je jer ne zna hoće li ih opet vidjeti. Rend se nada i očekuje da će Kristina u Cambridge doći za sedam do 10 dana. 

Humanitarna pomoć Ukrajini Možda te zanima... Stranice putem kojih možeš pomoći izbjeglicama iz Ukrajine Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.