Eko 16. rujna 2019.

Evo zašto maženje i interakcija s tuđim psom nije uvijek najbolji potez

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vjerojatno si čula kako ljudi kažu da su njihovi psi poput njihove djece. Za mnoge ljubitelje životinja kućni ljubimac je često sastavni dio obitelji. Zato možda nije poželjno da svaki puta kad vidiš slatkoga psa priđeš i maziš ga ili mu daješ hranu.

Želja za draganjem, igranjem i brigom za pse s kojima se susrećeš je razumljiva, možda zbog reputacije da je pas  „čovjekov najbolji prijatelj“ ili samo njihove opće simpatičnosti. Bez obzira na to, interakcija sa tuđim psom možda nije uvijek najbolji potez.

Draganje/maženje psa

Prirodna želja je da kada vidiš kako se na pločniku ili u hladu u blizini parka nalazi simpatičan pas imaš poriv da posegneš i podragaš ga. U sebi misliš "koji psić ne bi želio još malo ljubavi?", no zapravo, odgovor je puno njih. Neki psi mogu imati problem sa strancima, kaže Mary R. Burch, direktorica američkog Kennel kluba.

Imaj i na umu da čak ako pas i je u redu sa strancima, njegov vlasnik (ili šetač) možda neće biti, možda iz zdravstvenih razloga, a možda zbog nedostatka želje za interakcijom. Dakle, kada razmišljaš o pristupu tuđem psu, kaže Burch, "najvažnije je prije bilo čega drugoga pitati vlasnika možeš li podragati njegovog psa."

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Davanje hrane tuđim psima

Ako ti nije dato izričito dopuštenje, suzdrži se od davanja hrane tuđim psima - čak i ako je u pitanju mala poslastica. "Nikad ne možeš znati ima li taj pas problema s osjetljivošću na hranu ili alergije ili je na ograničenoj dijeti", kaže Micry Jerry Klein, veterinar u Kennel klubu. Jedina moguća iznimka jest ako pas izgleda kao da gladuje ili mu stvarno treba hrana.

U tom slučaju bilo bi dobro nazvati lokalno sklonište za životinje ili veterinarski ured za savjet prije nego što životinji daš nešto za jesti.

Možda te zanima... Zašto nikad ne bi trebala poljubiti psa ili mačku u usta? Zdravlje

Prilaženje tuđim psima

Važno je biti oprezan u interakciji s psima koji su bez nadzora - poput onih koji su vezani izvan trgovina ili restorana - čak i ako im ne nudiš hranu ili vodu. "Moraš biti pažljiva jer ne znaš kakav će pas biti ", kaže dr. Klein. Čak i ako pas izgleda opušteno i nježno, to bi se moglo promijeniti, ako ti kao stranac, odlučiš ući u njihov osobni prostor

Disciplinirati tuđe pse

Nijedan pas nije savršen i moguće je da ćeš naići na tuđeg psa (ili čak psa u vlasništvu nekoga koga poznaješ) koji radi nešto što ti smeta - bilo da je riječ o nečemu relativno benignom, poput glasnog lajanja ili uzimanja igračke od tvojega psa ili nešto ozbiljnije, poput grube igre s tobom ili nekim djetetom. No, bez obzira na okolnosti, dr. Klein kaže da je najbolje izbjegavati discipliniranje tuđeg psa."Odi do vlasnika i izrazi zabrinutost i dopusti mu da ukori ili popravi ponašanje svojega psa", Klein navodi kao najbolju soluciju.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Pozivanje na igru s tvojim psom

Svaki pas kojega sretneš za vrijeme šetnje, iako možda razočaravajuće, neće biti najbolji prijatelj s tvojim psom te je najbolje pričekati s upoznavanjem istoga trena kada se sretnete. "Uvijek pitaj drugog vlasnika je li interakcija s njihovim psom u redu", kaže Burch. „Neki psi mogu biti uplašeni ili veoma reaktivni, pa interakcije s njima možda nisu idealne za oba psa."

To je posebno važan savjet u parku za pse, jer iako se to okruženje može činiti kao dobra prilika za slobodno igranje, ključno je da i dalje držiš pažnju na svom psu i nadgledaš njegove interakcije s drugima.

Dakle, iako psi zasigurno mogu biti zabavni, simpatični i razigrani, važno je odnositi se prema njima - i prema ljudima koji ih prate - s poštovanjem i pažnjom u svakom trenutku.

Možda te zanima... Rekordan broj udomljenih pasa u povijesti skloništa u Dumovcu Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.