Eko Postani naš Eko junak i osvoji sportski bicikl! 31. kolovoza 2018.

Što će se s nama dogoditi ako nestanu šume i kako ti možeš pomoći?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zemlja ima savršen sustav samoodrživosti odnosno prirodne ravnoteže svojih organizama. Biljke, životinje i mikroorganizmi stvorili su savršen sustav kojem bi uskoro mogao našteti čovjek.

Biljke koriste sunčevu energiju i tako postaju hrana za druga bića, taj se ciklus nastavlja dok biljke i životinje ne umiru, a onda ih konzumiraju mikroorganizmi. Ovaj ciklus života je u opasnosti zato što ljudi prekomjerno koriste prirodne resurse i zagađuju ekosustav. 

Naime, svake godine se uništi prosječno 13 milijuna hektara šume, što je jednako veličini Portugala. Ukupna površina šuma i šumskih zemljišta u RH iznosi 2 688 687 ha što je 47% kopnene površine. Hrvatske šume i biljni endemi dom su za 80 posto biljaka i životinja. Osim toga, samo jedno drvo kroz 150 godina proizvede čak 9 900 kg kisika. Globalno zagrijavanje, požari, prekomjerno krčenje šuma su neke od prijetnji endemskim vrstama, ali i šumama općenito. 

Upravo nestanak šume može ugroziti cijelo ekosustav, a time i živote svakog organizma na zemlji. Stoga su INA i Zdrava Krava pokrenule projekt EKO junak, klikni i doznaj više o projektu u kojem i ti možeš dati svoj doprinos za očuvanje šuma.

Kako bi održala ekosustav i prirodnu ravnotežu, donosimo ti nekoliko korisnih savjeta. 

Pažljivo koristi prirodne resurse

Širenje civilizacije nanosi sve veći teret ekosustavu. Minerali, fosilna goriva i ostali prirodni resursi nestaju. Prekomjerni izlov i uništavanje staništa uzrokuju gubitak biološke raznolikosti koji će dugoročno imati negativne posljedice na ekosustav. Pretjerana upotreba ili uništavanje staništa različitih životinja i biljaka ugrožava vrste, a tako im prijeti izumiranje. To možeš vidjeti u morskim ekosustavima gdje gubitak samo nekoliko vrsta može ugroziti cijeli ekosustav.

Korištenjem prirodnih resursa na održiv način pomoći ćeš zaštiti i održati ekološku ravnotežu. 

Zaštiti vode

Onečišćenje iz kanalizacija, tvornica i poljoprivredni otpadi ugrožavaju ravnotežu morskih ekosustava. Poduzimanje koraka za smanjenje ili uklanjanje onečišćenja iz nepoznatih izvora kao što su ulice i farme pomoći će održavanju ekološke ravnoteže. Kanalizacija i otjecanje poljoprivrednog gnojiva mogu uzrokovati brzi rast algi u jezerima i potocima. Rast algi blokira sunčevu svjetlost i ispire kisik u vodi. To uzrokuje smanjenje količine prirodnog biljnog života u morskom ekosustavu. Životinje koje se hrane biljkama umiru, što dovodi do smrti životinja koje jedu njih. Propadajuće alge potiču rast anaerobnih organizama, koji otpuštaju spojeve koji su toksični za morske životinje. 

 | Author: Gulliver/Shutterstock/Instagram Foto: Gulliver/Shutterstock/Instagram

Što ti možeš učiniti? 

U rješavanje problema zaštite ekološke ravnoteže mogu se svi uključiti. Možeš pozitivno utjecati na održavanje osjetljive ravnoteže ekosustava Zemlje. Recikliraj kako bi spriječila prekomjerno sakupljanje prirodnih resursa. Štedi energiju odabirom energetski učinkovitijih uređaja i automobila. Ako svatko koristi manje energije, zagađenje se smanjuje. Potakni obitelj i prijatelje da budu ekološki osviješteni.

Kako bismo sačuvali ekosustav potrebno je posebno zaštiti i šume koje nestaju. INA i Zdrava Krava pokrenule u projekt EKO junak, klikni i doznaj više o projektu u kojem i ti možeš dati svoj doprinos za očuvanje šuma. 

Samo prošle godine u Hrvatskoj je u požarima izgorjelo šume veličine Berlina. Nadoknadi gubitak i posadi virtualno drvo u nekoliko klikova, a INA će za tebe posaditi pravu sadnicu na opožarenom području. Napravi korak dalje i ukratko napiši što si ti ikada napravio za okoliš i osiguraj si priliku da postaneš Eko junak i osvojiš nagradu. Na kraju projekta INA i Zdrava Krava odabrat će Eko junaka koji će osvojiti nagradu i digitalnu Eko povelju. Podijeli ovu informaciju sa svojim prijateljima i osobama koje su svjesne koliko je ekologija bitna jer samo zajedničkim djelovanjem možemo spasiti šume. Ina i Zdrava Krava u ime najbržih Eko junaka posadit će 750 stabala.

Klikni i osvoji bicikl!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.