Instruktor preživljavanja i šumski kuhar Anton Rudan ovoga puta kuha na plaži. U svojoj kuhinji na otvorenom pronalazi ljekovitu biljku matar, koja između ostalog pomaže u mršavljenju. Pogledaj video i nauči pripremati smotuljke od matara, mrkve i krumpira
Anton je svoju "šumsku kuhinju" ovoga puta smjestio uz more, na plaži u jednoj uvali. Tu je sa stijene odmah ubrao matar, ljekovitu biljku koja sadrži eterično ulje, aminokiseline, kumarine i flavonide te vitamin C, a pomaže kod tegoba s mjehurom, detoksikacije organizma, čišćenja krvi, problema s mokrenjem, bubrežnih kamenaca, želučanih tegoba te u mršavljenju.
"Matar je prilično jaka eterična biljka i ukoliko želiš da izgubi gorčinu, ostavi ju u octu nekoliko dana", savjetuje Anton.
S ovom biljkom, koju nazivaju i "primorski obalac" napravio je pržene smotuljke.
Recept za smotuljke od matara
Nadjev:
- 2 krumpira
- 2 mrkve
- 500 g svježeg graška
- 150 g matara
- sol
Tijesto:
- 500 g brašna
- 2 dl jogurta
- 1 dl masla
- sol
Priprema:
Stabljike matara baci, a listiće nareži na sitno i pomiješaj ih sa sitno narezanim krumpirom i mrkvom, u jednakim omjerima. Sve to zajedno zakuhaj i dodaj sasvim malo soli, jer je matar sam po sebi vrlo slan. Poklopljeno kuhaj 10-ak minuta, a za to vrijeme napravi tijesto za smotuljke.
U kilu brašna dodaj maslo, malo soli i jogurt. Sve to dobro izmješaj i umijesi tijestote ga ostavi da odstoji 10 minuta.
U mrkvu, krumpir i makar dodaj mladi grašak i nakon 1 minute makni s vatre i ocijedi. U smjesu dodaj čašu vrhnja i promješaj.
Razvuci tijesto za smotuljke, napuni ga ohlađenim nadjevom i zarolaj. Smotuljke sprži na ulju.
Šumskog kuhara možeš pratiti i na 24sata TV-u.
Više info: www.lovacnabilje.com