Eko 329 prikaza 27. lipnja 2016.

Slavni pijanist svirao dok su se ledenjaci oko njega topili

Arktik
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Otapanje ledenjaka svakako je najopasnija posljedica globalnog zatopljenja Zemlje. Iako u posljednje vrijeme sve više privlači pozornost svjetske javnosti, najugroženija područja poput Grenlanda i Antarktike se sve brže otapaju.

Otapanje ledenjaka uzrokuje porast razine mora i pomicanje osi Zemlje odnosno Sjevernog pola. Znanstvenici smatraju da bi se ledenjaci u potpunosti mogli otopiti već 2050. godine.

Otapanje ledenjaka usporilo rotaciju Zemlje

"Ledenjaci su na sjevernijim zemljopisnim širinama i kad se otope voda se iz tih širina kreće prema južnim zemljopisnim širinama i to, kao kod klizača koji odmiče svoje ruke od tijela, utječe na usporavanje Zemljine rotacije", kaže geofizičar s Harvarda Jerry Mitrovica.

"Otapanje ledenih ploča i porast razine mora pomaknuo je os Zemlje odnosno Sjeverni pol tempom manje od centimetra godišnje", kaže Mitrovica. Dodaje kako je otapanje usporilo rotaciju Zemlje i povećalo trajanje dana za tisućinku sekunde tijekom 20. stoljeća.

Greenpeace i slavni pijanist poslali poruke

Greenpeace brod Arctic Sunrise prije dva tjedna je krenuo Nizozemske noseći poseban teret: glasove osam milijuna ljudi. Poruke iz cijelog svijeta upućene vladama da spase Arktik od prijetnji kao što su bušenje nafte i destruktivan ribolov.

Kada je brod pristao u Svalbardu, u Norveškoj, ekipi broda pridružio se vrlo poseban gost: slavni pijanist i skladatelj Ludovico Einaudi. S njim je na brod ukrcan veliki klavir, a kako bi svoju najglasovitiju izvedbu održao na Arktiku okruženom ledom.

Izvedbu glazbe koja odjekuje među ledom pogledaj u videu! Poslušaj i govor Leonarda DiCaprija o globalnom zatopljenju.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.