Eko Miss(ija) bez plastike 25. ožujka 2019.

Slamke od morskih algi razgrađuju se same i jako su cool!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pojavila se zaista cool ekološka alternativa plastičnim slamkama u obliku slamki od morskih algi koje se potpuno razgrađuju u okolišu. Startup pod nazivom slamke Loliware dizajnirane su da nestane u roku od 60 dana, a uskoro bi se mogle pojaviti i u trgovinama.

Jedan kamion plastike svake minute u moru

Znanstvenici procjenjuju da svake godine u morima i oceanima završi do 12,7 milijuna tona plastike, odnosno jedan kamion plastike svake minute te da njezina prisutnost ugrozi i do 700 životinjskih vrsta, a sveukupno se do danas u morima i oceanima nakupilo oko 150 milijuna tona plastike. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Slamke koje su dizajnirane da nestane i mogu izdržati 18 sati upotrebe

Kako bi se spriječio problem onečišćavanja oceana i mora plastičnim slamkama, na Kickstarteru možeš pomoći projektu startup tvrtke Loliware koja proizvodi jednokratne slamke od morskih algi.

Njihove slamke su dizajnirane tako da nestanu i biorazgrade se roku od 60 dana u vodi. Napravljene su od 100-postotno hranjivih materijala, bez glutena, nisu genetski modificirane i ne sadrže šećer, a mogu izdržati 18 sati kontinuirane upotrebe.

Slamke su jestive, a iz tvrtke Loliware kažu kako su koristili morske alge koje su obnovljiva sirovina i kojima je moguće izdvojiti ugljikov dioksid u pokušaju borbe protiv klimatskih promjena. Do sada su se kao alternativa plastičnim slamkama pojavile papirnate koje se rade od drveta,  te višekratne slamke od metala i stakla. Naš favorit su svakako ove slamke od morskih algi koje su napravljene od 100-posto hranjivih materijala i tako smanjuju ogroman problem gomilanja otpada u okolišu, a sudeći prema prikupljenim sredstavima na Kickstarteru, ideja je definitivno prepoznata i nagrađena.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.