Eko 20. travnja 2012.

Škola prirodne kuhinje od A do Ž

Tofu
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Makronovina Škola prirodne kuhinje prema makrobiotičkim načelima, autorice Jadranke Boban Pejić, postoji već dva desetljeća. Ovaj originalni program najdetaljniji je oblik edukacije o prirodnoj prehrani, koji prolaze svi oni koji žele korak po korak ući u tajne zdravog kuhanja

Organske namirnice - najbolji izvor vitalnosti

Uz Jadranku Boban Pejić, vodeću stručnjakinju u području prirodne prehrane, na Školi podučava i poznata Makronovina učiteljica kuhanja, Ana Janjatović Zorica.

Na Školi prirodne kuhinje se ''od A do Ž'' uče raznolike tehnike kuhanja cjelovitih namirnica, kombiniranje jela i jelovnika, organizacija kuhinje i ekonomičnost u kuhanju, kako bi bolje brinula o vlastitom zdravlju i zdravlju svoje obitelji, ali i u potpunosti uživala u mirisima i okusima prirodne kuhinje. Ono što je posebno važno, u Školi se koriste samo najkvalitetnije cjelovite namirnice iz ekološkog uzgoja.

Jadranka Boban Pejić: 'Cjelovite, organski uzgojene namirnice najbolji su izvor vitalnosti tj. životne snage. Što je namirnica manje procesirana to je njena vitalnost, a time i prisustvo nutrijenata veće. Stoga, cjelovite žitarice u zrnu, mahunarke, povrće, sjemenke, orašasti plodovi i voće trebaju biti osnova svake prehrane.

Svakako je važno napomenuti značaj uzgoja: organski ili ekološki uzgoj za posljedicu ima ne samo zdraviju namirnicu već čuva tlo i pitku vodu. Organski uzgojena namirnica ima u sebi više hranjivih sastojaka te je punijeg okusa. Nakon što napravimo dobar odabir, važno je kako pripremamo namirnice, a to učimo u Školi prirodne kuhinje.'

Školu je do sada prošlo nekoliko stotina polaznika, koji svoja znanja primjenjuju u svakodnevnom kuhanju, a neki su novostečena umijeća i profesionalno iskoristili.

Jadranka Boban Pejić napominje: 'Ne zaboravi, kontakt, dodir koji imamo s cjelovitim namirnicama često je jedini kontakt, dodir koji imamo s prirodom. Naša vitalnost traži vitalnost u hrani, a na nama je da osvijestimo i važnost i mogućnost izbora koju imamo te da naučimo kako procesom kuhanja dobiti maksimum vitalnosti iz hrane. Bez obzira na to koliko i kakve škole smo u životu završili, ovo je životno važna edukacija!'

U nagradnom kvizu koji je trajao do 25. travnja Makronovinu Školu prirodne kuhinje osvojila je Jasna Đurđev.

Kako početi?

Jadranka Boban Pejić: 'Važno je početi u prehranu ubacivati kvalitetne, cjelovite namirnice (iz već spomenutih skupina) te promatrati kako utječu na naš organizam. Osluškivati organizam je izuzetno važno, a ne robovati dijetama i slijepo slijediti nečije preporuke. Ono što obično ljudi primjete kad počnu jesti cjelovite žitarice i povrće kao osnovu prehrane je da imaju redovitu probavu, bolje spavaju te imaju više energije tijekom dana.

Ukoliko se ne osjećaš dobro, znači da treba nešto mijenjati u prehrani. Ljudi obično imaju fokus na onome što ne treba jesti, no ja savjetujem da vam fokus bude na onome što trebate jesti i imati u svojoj prehrani a onda će se automatski smanjivati ono nekvalitetno.

Edukacija je neophodna i to je ulaganje koje se višestruko isplati. Naučiti kuhati namirnice na kvalitetan način donosi zdravlje cijeloj obitelji. Samo je zabluda da to oduzima previše vremena. Odličan obrok može se skuhati i za pola sata. Vrijeme uloženo u kuhinju je ulaganje jer ćemo imati više energije za druge aktivnosti. Ne kaže se uzalud da vas od zdravlja dijeli onoliko koraka koliko imate do vlastite kuhinje.'

Više info: www.makronova.com

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.