Eko 24. svibnja 2010.

Samo prirodno za tvoju bebu

Beba_
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Eko odjeća za djecu s potpisom ''Iras Organic'' stigla je u Hrvatsku. Odjeća je izrađena od 100 posto organskog pamuka i boja, a modeli su veseli, moderni i ecofriendly

Mlada poduzetnica Amela Rosandić odlučila je po prvi puta dovesti u Hrvatsku odjeću za djecu, izrađenu od 100% organskog pamuka. Tako je nastao ''Iras Organic'' koji je ujedno i ime branda vrhunskog dizajna kojeg je sama osmislila. Pored svojih proizvoda, donosi i američke brendove Sckoon, B Nature i Under the Nil , koji su vodeći proizvođači dječje odjeće od 100% organskog pamuka u SAD-u.

'Jedna od velikih prednosti naših modela je i njihov izgled. Trudimo se odabrati funkcionalno, lijepo i zdravo za naše eko bebe. Ako ste donijeli odluku brinuti se za zdravlje Vašeg djeteta kupnjom eko odjeće, ne znači da morate žrtvovati svoj modni stil. Iras Organic kolekcija koja nam dolazi uskoro biti će moderna i vesela kakvu biste i sami poželjeli nositi. U našoj ponudi pronaći ćete i eko igračke za najmlađe, te prekrasne poklon košare za zdravi početak, kako glasi i naš slogan.' ispričala nam je Amela.

Kako se proizvodi organski pamuk?

Iako smo već dobro upoznati s eko hranom i kozmetikom, velik broj ljudi nije upoznat s uzgojem organskog pamuka koji se koristi za proizvodnju odjeće. Uzgoj i obrađivanje pamuka u tekstilnoj industriji nanosi ogromnu štetu okolišu i zdravlju ljudi. Za uzgoj određene količine sirovine, npr. jedne majice potreban pamuk poprskan je sa 17 žlica umjetnog gnojiva čemu je pridodana po jedna žlica aktivnih kemikalija poput kancerogenih pesticida, herbicida i insekticida.

Dodaju se još i regulatori rasta. Da bi pamuk što prije sazrio za žetvu mora ga se prskati još osam do deset puta. Time se ne zagađuje samo tlo, već i podzemne vode, životinje i ljudi. Naše tijelo apsorbira 60 posto onoga što stavimo na našu kožu. Budući da je dječja koža pet puta tanja, njihovo tijelo apsorbira još veću količinu tih otrovnih kemikalija.

U proizvodnji ekološke odjeće koristi se samo i isključivo ekološki uzgojen pamuk koji se gnoji samo prirodnim gnojivom, a korov se odstranjuje ručno. Za uništavanje insekata koriste se posebne vrste kukaca (hrušt). Biljke poput kukuruza, ananasa i graška sade se u blizini te odvlače insekte od usjeva pamuka.

Organski pamuk štiti od astme

Svaki roditelj koji se odlučuje za kupnju organskih proizvoda želi da njegovo dijete bude zdravo i da odrasta u zdravoj okolini. Astma, kobno trovanje te rak, samo su neke od opasnosti za ljudsko zdravlje vezane za konvencionalno uzgojen pamuk

Vlakna organski uzgojenog pamuka su jača zbog samog procesa uzgoja (nisu u doticaju sa kemikalijama koje utječu na izdržljivost vlakana) i mekša na dodir, što znači da je i gotovi proizvod mekši i trajniji za upotrebu. Zdrav, ugodan i trajan proizvod Iras Organic-a zadovoljiti će sve vaše potrebe od udobnosti do modnog izražavanja. Svi proizvodi certificirani su od strane ICEA-a, GOTS-a (Global Organic Textile Standard) i DEMETER-a.
Otvorenje trgovine bilo je 02.02.2010. Trgovinu možeš pronaći u Splitu u Gundulićevoj ulici 26. Odjeću možeš naručiti na www.irasorganic.hr

Ljetna kolekcija Iras Organic dolazi uskoro.

Više info na: www.irasorganic.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.