Eko 22. ožujka 2016.

Vikend na selu liječi duh i tijelo!

Bednja
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Poznato je da boravak u prirodi pozitivno utječe na zdravlje, a možemo reći kako i jednim dijelom sprječava pojavu bolesti za koje je odgovoran ubrzani ali i sjedilački način života. Tako rekreacija u prirodi smanjuju mogućnost razvoja kardiovaskularnih bolesti, napetosti, gojaznosti, hipertenzije te ukočenosti vrata i mišića. Osim toga, psiho-fizički odmor u prirodi je potreban kako bi se suzbio stres te priroda predstavlja odlično mjesto u kojem se možeš opustiti u druženju s obitelji i prijateljima

Hrvatska ima veliki broj seoskih domaćinstava i gospodarstava koja možeš posjetiti te se ujedno maknuti od svakodnevnih obveza i gužve. Stoga ruralni i agro turizam, bilo da je riječ o seoskim gospodarstvima, izletištima, obiteljsko-poljoprivrednim gospodarstvima, vinarijama ili kletima, predstavlja odličan izbor za odmor. Takav oblik turizma može ispuniti očekivanja mlađih i starijih i to kroz sva godišnja doba. Osim upoznavanja tradicije i običaja starih generacija, često će te dočekati stolovi puni ukusnih specijaliteta autohtone, domaće kuhinje.

Stranica Ruranje.com te upoznaje s ponudom ruralnog i agro turizma

Već znaš koji kraj želiš posjetiti i bolje upoznati ili si u prolasku kroz neki dio Hrvatske i želiš nakratko predahnuti, ali nisi upoznat s ponudama malih proizvođača i iznajmljivača. Od sada i za to postoji rješenje, odnosno odličan način kako da provjeriš turističko-ugostiteljsku ponudu u određenom kraju. Riječ je o internetskom servisu Ruranje.com koji ima cilj okupiti male proizvođače i iznajmljivače “ruralnih” smještaja. Korištenje servisa je vrlo jednostavno, dovoljno je na mobitelu otvoriti stranicu www.ruranje.com i unutar polja “Lokacija” kliknuti na mali “meta-kružić”. Na stranici će se pojaviti lokacija na kojoj se trenutno nalaziš i moći ćeš pretraživati sve OPG-ove, ruralne smještajne kapacitete i male proizvođače u krugu od 50 kilometara.

''Sljedeći put kada otiđete s prijateljima roštiljati u Zagorje, pješačiti po Plješevičkom gorju ili pecati pastrve na Gacku, pokretanjem karte na ruranje.com. moći ćete vidjeti gdje u blizini prenoćiti, degustirati, kupiti ili naučiti kako se radi svježi sir, domaće vino ili ručno pletena košara od šiba'', kaže pokretač stranice Mario Fajt. Ujedno preporučuje Poljoprivrednu zadrugu "Maslina i Vino", a za koju kaže kako će gostima vrlo rado, u za to predviđeno doba godine, rado pokazati kako se skupljaju masline i preša ulje, ili bere grožđe i radi vino. Na turističko seljačkom gospodarstvu Šimanović proizvode mliječne proizvode, vino i sokove, a Mario Fajt tvrdi kako je siguran da bi vrlo rado svojim posjetiteljima prezentirali način proizvodnje istih.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.