Eko 15. siječnja 2017.

Razlog zbog kojeg je sve toliko tiho kada padne snijeg

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kada zapadne snijeg, često dobivamo dojam romantike i mirnog ugođaja, ali se ne pitamo zašto se sve čini tako tiho. Naime postoji razlog zašto sve izgleda tako mirno nakon što padne snijeg, a riječ je o djelovanju akustike.

Prema Science Daily, snijeg djeluje kao prirodni sustav zvučne izolacije.  

"Kada je riječ o zvučnom spektru, par inča snijega ima u prosjeku mogućnost upiti otprilike oko 0,6 ili 60 posto zvuka", tvrdi David Herrin, izvanredni profesor na britanskom fakultetu strojarstva koji proučava aukustiku. Iako dok padaju, pahulje pogode sve što je na njihovom putu, one jedva naprave zvuk. To je iz razloga što između pahulja snijega ima dovoljno prostora te pahulje lagano struje prema tlu i besciljno se spuštaju na zemlju. Ako to povežemo sa super apsorpcijskim svojstvima snijega, shvatit ćemo zašto kada padne snijeg svijet postaje mirnije mjesto.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Zašto škripi pod nogama dok hodamo po snijegu?

Dok snijeg pada iz oblaka prema tlu, kristalići se međusobno sudaraju, spajaju, razbijaju, djelomično tope ili spajaju s kišnim kapima pa to sve utječe na oblik snježne pahuljice koja će završiti na zemlji. Između kristala i pahuljica nalaze se praznine ispunjene zrakom. Kad snijeg padne na tlo, zrak ostaje zarobljen između kristala, pa se zato čuje zvuk kad gazimo po netaknutom snijegu. Zvuk ovisi o temperaturi, ali i o strukturi snijega. Tada dolazi do loma ledenih kristala kroz koje onda izlazi zrak.

Pročitaj zašto je snijeg je više od bjeline!

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.