Eko 21. kolovoza 2013.

Rashladi se na ekološki način

Vent-Uspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako želiš pobijediti vrućinu bez uređaja za klimatizaciju donosimo ti jednostavne načine kojima možeš bez trošenja velikih količina električne energije, učiniti svoj dom ugodnim za stanovanje. Imaš li kuću, posadi stabla oko nje ili penjačice uz njen zid, a jedna od mogućnosti za rashlađivanje su i vanjske rolete i tende

Standard u borbi protiv vrućine danas je klimatizacijski uređaj, koji se napaja na električnu energiju te je zahtjevan za instalaciju i održavanje. Postoje različiti načini rashlađivanja koji zaobilaze skupi i energetski neprihvatljiv klima-uređaj. Donosimo ti jednostavna, jeftina rješenja koja koštaju manje, štede energiju i nikad se ne kvare.

Vrati se tendama i roletama

Prije stotinjak godina bilo je uobičajeno vidjeti platnene nadstrešnice ili tende na hotelima, poslovnim zgradama i bogatim kućama: bacale su sjenu na prozor i time odbijale toplinu sunca. Tende su jeftinije i lakše za održavanje od klima-uređaja, a njihova učinkovitost nije zanemariva. Portal Treehugger.com procjenjuje da tende mogu umanjiti toplinski utjecaj solarne energije za maksimalno 65 posto na prozorima s južnom orijentacijom i do 77 posto na onima sa zapadnom.

Uz prisustvo tendi, namještaj također traje duže. Proizvođači tvrde da tende na prozorima mogu uštedjeti energiju potrebnu kućanstvu za hlađenje za 26 posto u toplim klimama i do 33 posto u hladnima. Najbolji način da se obračunaš s neželjenom toplinom jest da spriječiš njen ulazak u prostoriju. Jedna od mogućnosti za rashlađivanje su i vanjske rolete i rebrenice. One su jeftina i djelotvorna tehnologija protiv zagrijavanja.

Biljke donose hlad

Imaš li kuću, posadi stabla oko nje ili penjačice uz njen zid. Stabla su uvijek dobar izbor jer crpe vodu iz zemlje do listova da bi se rashlađivala. Ta voda isparava iz listova, ujedno hladeći i okoliš. Biljke penjačice mogu za čak 50 posto umanjiti zagrijavanje zaklanjajući zidove od sunca. Neki tvrde da penjačice štite građevinu od jakih kiša i tuče te ultraljubičastog svjetla koje može oštetiti boju i vanjske obloge kuće.

Penjačice su korisne i zimi jer zagrijavaju tvoju kuću stvaranjem zračne izolacije te ublažavanjem naleta vjetra. Zahvaljujući penjačicama, ostvaruje se ušteda u grijanju od 25 posto. Ako si voljna rashlađivati se uz pomoć struje, posegni za ventilatorima. Može ti pomoći jeftini stolni ventilator, kojeg ćeš strateški usmjeriti prema sebi. Stropni ventilator u sobi u kojoj najviše boraviš rashladit će te još bolje, a uz manji utrošak energije u odnosu na klima uređaj.

Pusti svježi zrak u prostor

Doktorica Lea Homolak, spec. ORL. navela je neke negativne učinke klima uređaja na zdravlje.''Bez dodatnog ovlaživanja klima uređaj suši zrak u prostoriji što onda uzrokuje sušenje sluznice nosa koja pak slabije pročišćuje zrak koji udišemo (od virusa, bakterija i alergena). Uzrok prehlade ili alergije nije klima uređaj, već bakterije, virusi ili alergeni. Direktno puhanje, isušivanje zraka i izostanak dovođenja svježeg zraka može dovesti do negativnih učinaka klima uređaja i na kožu tako što ju isušuje i time se pogoršavaju stanja raznih dermatitisa i ekcema.''

''Pravi svježi zrak u prostoru važan je za miješanje zraka, kako bi se postigao zadovoljavajući stupanj kvalitete zraka. Teoretski bi stalni boravak u klimatiziranom okruženju bez ovlaživanja i svježeg zraka mogao dovesti do smanjenja imuniteta, jer nedostatna opskrba kisikom otežava normalno funkcioniranje bijelih krvnih stanica koje sudjeluju u borbi protiv bakterija. Snižena količina kisika u zraku kojeg udišemo mogla bi povećati krvni tlak i broj otkucaja srca - ali za to je ipak potrebno ekstremna niska količina kisika'', objasnila je doktorica Homolak.

Više o zdravstvenim problemima uzrokovanim klima uređajima doznaj ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.