Eko 24. srpnja 2014.

Put prema samoj sebi

Jadra2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Drevna mudrost Istoka i Kine danas je u osnovi gotovo svih pristupa koji govore o cjelovitosti, sinergiji djelovanja i sl. U osnovi tog drevnog učenja nalazi se Teorija pet transformacija prema kojoj se ukupan život i sve pojavnosti kreću i odvijaju u ciklusima koje karakterizira određena energija. Jedan od bitnih ciklusa tako su i godišnja doba

Peto je prijelaz između ljeta i jeseni, poznato i kod nas kao bablje ili miholjsko ljeto. Ljeto predstavlja vrhunac aktivnosti energije koju kao simbol obilježava vatra. Vatra predstavlja vrhunac raspršenosti energije, žar i vrućinu kao jednu od pojavnosti te smo prirodno privučeni suprotnosti, tj. Vodi i njezinoj blizini (yin privlači yang i obrnuto). Toplina iz našeg organizma ide na površinu kako bi se tako zaštitili naši unutrašnji organi i zadržale sve vitalne funkcije. 

Usklađena mudrost tijela, uma i duha

Pojačana hidratacija organizma i izvana i iznutra neophodna je ljeti, ali mora biti povezana s našim ukupnim, cjelovitim pristupom tijelu i zdravlju. Ono što jedemo, tjelesna aktivnost, kozmetički proizvodi, naša razmišljanja, riječi i postupci sve to ukupno na kraju čini i naše zdravlje, ali i naš izgled. Parcijalni, djelomični pristup dat će iste takve rezultate. Ljeto je prilika kad imamo više vremena obnoviti sve nivoe našeg postojanja i nahraniti i tijelo i um i dušu.

Često se događa da njega na jednom nivou može značiti loše za nešto drugo u našem zdravlju. Jedan od primjera su kemikalije sadržane u kozmetičkim proizvodima za kožu i kosu koji loše djeluju na kvalitetu naše krvi, a time i na zdravlje naših organa. Nekvalitetna prehrana loše djeluje na probavu, ali i na to kako zračimo, koliko energije imamo i kako se osjećamo. 

Dijagnoza vlastite kvalitete življenja

Negativne misli, riječi i djelovanje silno troše našu energiju, utječu na izraz lica koji imamo i na to kakve događaje i ljude privlačimo u svoj život. Događanja tijekom ljeta kada smo i više socijalno aktivni mogu nam poslužiti i kao dijagnoza vlastite kvalitete življenja. Na kraju ljeta će nam se u nekim trenucima činiti da je preplanulost najvažnije s čime ćemo zablistati i 'pokazati' uspješno ljeto, no to je samo površina koja je kratkog vijeka i koja ne može pokriti znakove narušene vitalnosti koje nam tijelo šalje.

'Vatra' ljeta, tj. vrhunac aktivnosti energije očituje se ponekad kao ekstrem i u našim očekivanjima. Događa se da su nam očekivanja od godišnjeg odmora nerealna i pretjerana. Kao posljedica takvog pretjerivanja 'izgorimo' često i izvana i iznutra. Umjesto da napunjeni, odmorni i spremni dočekamo jesen događa se suprotno, a takvi smo podložni različitim infekcijama kao rezultat pada općeg imuniteta.

Radost i zabava, zaigranost i vrckavost, mali 'nestašluci' ljetna su energija i čine dobru ravnotežu stegnutosti i ozbiljnosti koju imamo tijekom godine. No, oni moraju donijeti, a ne oduzimati energiju; hraniti, a ne izgladnjivati našu vitalnost.

Stoga je važno ljeto iskoristiti za postizanje ravnoteže na svim razinama našeg postojanja. Tako će organizam dobiti poruku, toliko dragocjenu poruku cjelovitosti i koliko god ona kratko bila provođena (tj. koliko god kratak godišnji odmor bio) ta će poruka i njeni dijelovi tijekom cijele godine podsjećati naš organizam da je najvažniji put koji trebamo početi onaj koji vodi prema samoj sebi.

Snaga sinergijskog djelovanja

Snaga sinergijskog djelovanja (ukupni rezultat svih djelovanja jači od samog zbroja pojedinačnih djelovanja) upravo je u tome:

  1. U laganijem ritmu jutra koji si ljeti možemo priuštiti, kvalitetnom doručku, jutarnjem istezanju i njezi svog tijela. Neophodan osjeća da ne moram ništa i nigdje te usporenost funkcioniranja čini neophodan balans užarenoj energiji ljeta.
  2. Uživanje u tjelesnim aktivnostima poput plivanja, vožnje na rolama, biciklu ili šetnjama u šumskim hladovinama, umjereno i s načinom da izbor mora donijeti radost i zabavu.
  3. Prirodni i organskim sastojci, bez obzira na to koristimo li ih za njegu iznutra (prehranu) ili njegu izvana (kozmetiku). Pojačana njega kože ljeti treba ponovno podsjetiti da sve što stavljamo na kožu je za 6 minuta u našoj krvi, stoga pažljivo birajte.
  4. Dodaci prehrani poput Dermaastina (prirodni sastojci na bazi astaksantina/mikroalge) te Spirulina mogu ljeti pomoći da organizam zdravije podnese vrućinu i sunce, a koža se zahvaljujući njima obnavlja i smanjuju se bore i suhoća.
  5. Dobar, okrepljujući san za kojim žudimo gotovo cijelu godinu. Ponekad se ponašamo kao da gubimo nešto od života ako nismo budni i spavamo. No, dobar san nam je neophodan kako bismo budni punije sve doživljavali, a posebno je ljeti važno jer možemo izbjeći mnoge nezgode.
  6. Knjige koje nas nadahnjuju, donose pozitivu i motivaciju, kao i glazba. Obožavam ljeto jer imam više vremena za čitanje. Često knjige koje pročitamo poslije ljeta nadahnu u nama za duže vrijeme vitalnost i optimizam duše koji je neophodno na ovaj način obnavljati.

Pročitaj preostale kolumne Jadranke Boban Pejić.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.