Eko 29. ožujka 2024.

Pomicanje sata 2024: Od nedjelje počinje ljetno računanje vremena

Foto: shutterstock POčinje ljetno računanje vremena
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ljetno računanje vremena u 2024. godini počinje 31. ožujka u 2 sata. U noći na nedjelju kazaljke sata pomiču se za jedan sat unaprijed, odnosno sa dva na tri sata ujutro. Uredbom Vlade RH određeno je da će ljetno računanje vremena završiti 27. listopada u 3 sata.

Prelaskom na ljetno računanje vremena sunce će kasnije izlaziti, ali će kasnije i zalaziti zbog čega će dani imati manje svjetla u jutarnjim i više svjetla u popodnevnim satima. U EU rasprava o ukidanju procedure pomicanja sata traje već niz godina, no još uvijek se ne zna kada će se to stvarno i dogoditi.

Kada se pomiče sat?

Iako se naziva ljetnim vremenom, ovo razdoblje zapravo obuhvaća veći dio proljeća i to u periodu nakon proljetnog ekvinocija, zatim tijekom ljeta, a onda i gotovo cijelu jesen, sve do kraja listopada. Konkretno se promjena sata odvija u ožujku kada se zbog ranije pojave sunca u jutarnjim satima pomicanjem sata unaprijed večernji mrak odgađa za jedan sat. A to globalno znači i veliku uštedu energije.

Kako je riječ o promijeni koju svaka država uvodi za sebe, tako SAD i Kanada jedan sat dodaju dva tjedna prije, točnije prve nedjelje u ožujku. Trenutno je promjena vremena u Europi sinkronizirana i uključuje sve zemlje Europske unije kao i većinu europskih zemlja izvan nje, kao što su Velika Britanija, Norveška i Švicarska.

Kako pomicanje sata utječe na zdravlje?

Istraživanje Sveučilišta Colorado pokazalo je da u periodu neposredno nakon proljetnog pomicanja sata bolnice bilježe porast od čak 25 posto broja pacijenata sa srčanim udarom. Švedsko istraživanje, koje obuhvaća razdoblje od dvadeset godina, pokazalo je porast broja infarkta miokarda u tjednu nakon proljetnog pomicanja vremena, koji je najizraženiji od ponedjeljka do srijede, a među žrtvama infarkta više je žena.

Gubitak jednog sata sna zbog pomicanja kazaljki unaprijed može biti opasan za one koji su već pod povećanim rizikom od srčanog udara jer djeluje na cirkadijalni ritam tijela koji kontrolira otpuštanje određenih hormona koji utječu na raspoloženje, glad i želju za spavanjem. Kad taj biološki dnevni ritam na koji je tijelo naviklo "iskoči iz kolosijeka" za samo jedan sat, organizam primjećuje razliku te može odgovoriti pojačanim bolovima, osobito kod "cluster" i glavobolje na jednoj strani glave. Kako bi se ublažili neugodni učinci pomicanja sata, ljetno računanje vremena trebali ste uvoditi postupno, u epizodama tako da par dana prije pomicanja sata idete na spavanje 15 minuta ranije no obično.


Umoru Možda te zanima... Kako promjena sata utječe na zdravlje? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.