Eko 27. ožujka 2021.

Prva četiri dana nakon prelaska na ljetno vrijeme raste broj srčanih udara

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pomicanjem sata za jedan sat unaprijed, u noći sa subote na nedjelju počinje ljetno računanje vremena.

"Ljetno računanje vremena u 2021. godini počinje 28. ožujka u 2 sata tako što se pomicanjem za jedan sat unaprijed, vrijeme u 2 sata računa kao 3 sata, izvijestio je Državni zavod za mjeriteljstvo Republike Hrvatske (DZMRH).

Prelaskom na ljetno računanje vremena sunce će kasnije izlaziti, ali će kasnije i zalaziti zbog čega će dani imati manje svjetla u jutarnjim i više svjetla u popodnevnim satima. U EU rasprava o ukidanju procedure pomicanja sata traje već niz godina, no još uvijek se ne zna kada će se to stvarno i dogoditi", piše HINA.

Istraživanje Sveučilišta Colorado pokazalo je da u periodu neposredno nakon proljetnog pomicanja sata bolnice bilježe porast od čak 25 posto broja pacijenata sa srčanim udarom. Švedsko istraživanje, koje obuhvaća razdoblje od dvadeset godina, pokazalo je porast broja infarkta miokarda u tjednu nakon proljetnog pomicanja vremena, koji je najizraženiji od ponedjeljka do srijede, a među žrtvama infarkta više je žena.

Umoru Možda te zanima... Kako promjena sata utječe na zdravlje? Zdravlje

Gubitak jednog sata sna zbog pomicanja kazaljki unaprijed može biti opasan za one koji su već pod povećanim rizikom od srčanog udara jer djeluje na cirkadijalni ritam tijela koji kontrolira otpuštanje određenih hormona koji utječu na raspoloženje, glad i želju za spavanjem. Kad taj biološki dnevni ritam na koji je tijelo naviklo "iskoči iz kolosijeka" za samo jedan sat, organizam primjećuje razliku te može odgovoriti pojačanim bolovima, osobito kod "cluster" i glavobolje na jednoj strani glave. Kako bi se ublažili neugodni učinci pomicanja sata, ljetno računanje vremena možeš uvoditi postupno, u epizodama tako da par dana prije pomicanja sata ideš na spavanje 15 minuta ranije no obično.
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.